ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

3K прочитания

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Изпълнител на поръчката ще е авиоремонтният завод ТЕРЕМ „Летец”, който е част от ТЕРЕМ ЕАД. Тя е разделена на две обособени позиции за ремонт на всеки от посочените типове, като участниците могат да кандидатстват както за всички, така и само за една от позициите. Рамковото споразумение е за четири години.

До етап на даване на оферти бяха допуснати три компании – „Авионамс”, ТЕРЕМ ЕАД и беларуската „БЕЛСПЕЦВНЕШТЕХНИКА”, а украинската „Мотор Сич” се отстранява, тъй като не е представила две декларации, които се изискват в рамките на процедурата.

Договарянето с трите компании минава на два етапа – през декември 2018 г. и през март 2019 г. Беларуската компания „БЕЛСПЕЦВНЕШТЕХНИКА” не се явява на преговорите през март и поради това, както и заради липси в офертата ѝ, тя е отстранена.

ТЕРЕМ ЕАД остава единствен кандидат за ремонта на Ми-24, а за ремонта на транспортните Ми-17 се конкурира с другото българско държавно предприятие „Авионамс”. В крайна сметка офертата на ТЕРЕМ ЕАД получава 100 от възможни 100 точки и по двете обособени позиции, докато офертата на „Авионамс” е оценена с 95,4 точки.

Офертите на ТЕРЕМ ЕАД са на обща стойност 38 718 133,98 лв. без ДДС. Тази сума надхвърля с близо 9 млн. лева предварително очакваната. От тях, 10 913 935,68 лв. са за ремонт на двата Ми-17, а останалите 27 804 198,30 лв. е за ремонт на четирите щурмови вертолета Ми-24.

През капитално-възстановителен ремонт трябва да минат вертолетите Ми-17 с бордни номера 419 и 421. В това се включва ремонт на планер, двигатели, ВСУ и удължаване на общия технически ресурс на вертолета. След ремонта вертолетът трябва да има ресурс от седем години или 1500 часа.

Интересно е, че към техническото задание за ремонта на вертолетите Ми-17 има допълнение, което предвижда поставяне енергопоглъщащи пилотски кресла Fischer 230/260 и поставяне на нова черна кутия СДК-8. Много вероятно е тези доработки да са в резултат катастрофата с борд 417 от 11 юни 2018 г.

За капитално-възстановителен ремонт на Ми-24В се предвиждат бордовете 140, 141, 144 и 146. В дейностите се включва ремонт на планер, двигатели, ВСУ и удължаване на общия технически ресурс на вертолета. След ремонта вертолетът трябва да има ресурс от седем години или 1000 часа.

Свързани теми

Предишна публикация
Пето удължаване на срока за подаване на офертите за концесия на летище София
Следваща публикация
Великобритания купува пет летящи радара E-7
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция е близо до взимането на употребявани OH-58D

Гърция вече е получила оферта за взимането на употребявани разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior и най-вероятно страната ще даде положителен отговор. Това съобщава гръцкия сайт defence-poin.gr.

HH-60W изпълни първи полет

Новият вертолет на ВВС на САЩ HH-60W, предназначен за изпълнение на мисии по бойно търсене и спасяване, изпълни първия си полет вчера, 17 май 2019 г.

ВВС се готви за утрешния парад (галерия)

Българските Военновъздушни сили се готвят за участието си в утрешния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Те ще участват освен с представителен блок и със самолети, вертолети и зенитни комплекси.

Меню