МО сключи рамково споразумение за поддръжка на самолетите Pilatus

427 прочитания

На 6 октомври 2021 г. Министерство на отбраната е сключило рамково споразумение с швейцарската компания Pilatus за поддръжка на самолетите PC-9M и PC-12 на въоръжение в българските ВВС.

Споразумението е с продължителност от седем години от датата на подписването. В неговите рамки могат да се подпишат отделни конкретни договори на стойност до 40 млн. лева без ДДС.

Тези конкретни договори могат да покриват доставка на оборудване за самолетите; доставка на автоматизирани системи за обучение; доставка на консумативи, инструменти, средства за наземно обслужване, контролно-измервателна апаратура и контролно-проверовъчна апаратура; извършване на планови и непланови ремонти; доставка на хардуер и софтуер; осъвременяване на техническата документация; обучение на персонал и други подобни.

На 31 май тази година МО стартира процедурата по схемата за договаряне без публикуване на обявление за поръчка. Това е олекотен метод за работа по Закона за обществените поръчки (ЗОП), в рамките на който, не се прави подбор на участниците в процедурата, а директно се изпращат покани до компания или компании, които имат компетенция да извършат поръчката.

Единственият поканен участник бе оригиналният производител Pilatus Aircraft.

Това бе вторият опит на МО на сключи рамково споразумение за логистична поддръжка на самолетите Pilatus. Предишната процедура бе пусната през септември 2020 г., но бе прекратена през март 2021 г., след като Pilatus Aircraft не успяха да подадат документация за участие, която да отговаря на изискванията на ЗОП.

Предишното рамково споразумение за поддръжката на PC-9 и PC-12 бе сключено през май 2014 г. и бе със срок от седем години. Справка показва, че за това време по в неговите рамки са сключени конкретни договори на стойност малко под 20 млн. швейцарски франкa (36 млн. лева). Тогава бяха сключени и договори за ремонт на авариралия борд 665 и за изграждане на тренажорен комплекс в Долна Митрополия.

Въпреки тези вложения (повече от половината, от които направени по времето на министър Каракачанов) през това лято спряха полетите с последния изправен PC-9M. По неофициална информация, основната трудност при този тип е обслужването на катапултните му кресла. През миналото лято ВВС обяви, че вече има готова лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолетите РС-9М. Липсват, обаче консумативи за работата, като има индикации, че в близките седмици проблемът ще се разреши след отделно споразумение с производителят на седалките.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира летателната тренировка Castle Forge 2021
Следваща публикация
Музеят на авиацията със свободен вход на 16 октомври
427 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Меню