Великобритания купува пет летящи радара E-7

615 прочитания

Великобритания подписа договор за покупката на пет летящи радара Boeing E-7. Сделката е на стойност $1,98 млрд. и бе обявена на 22 март 2019 г.

Петте E-7 (още известни като E-737) ще заменят сега използваните шест летящи радара E-3D Sentry на Кралските ВВС. Те не са преминавали към модернизация по стандарта Block 40/45 използван от ВВС на САЩ и имат сериозни трудности в експлоатацията.

За сега не е известно кога точно ще започнат да се доставят британските E-7, но се смета, че ще е в началото на следващото десетилетие. Машините най-вероятно ще бъдат базирани в Уедингтън, Линкълншир.

E-7 се базира на Boeing 737-700 и вече е на въоръжение в Австралия (шест броя), Южна Корея (четири) и Турция (четири).

E-7 разполага с фиксиран радар Northrop Grumman MESA разположен над фюзелажа, който има кръгов обзор и може да открива въздушни цели на дистанция над 322 km и малки морски цели на далечина от над 241 km. Продължителността на полета на самолета е 10 часа.

Екипажът на летящият радар е от 12 човека – двама пилоти и 10 специалисти по мисията.

E-7 ще има сходство с морските патрулни самолети P-8 Poseidon, които са базирани на Boeing 737-800. И двете машини се задвижват от два CFM56 и имат много еднакви системи и агрегати, като вероятно пилотското им обучение ще е стандартизирано.

Свързани теми

Предишна публикация
ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24
Следваща публикация
Китай купува 300 самолета от Airbus
615 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Boeing достави 50 броя от модела 737 Max

Американският самолетостроител Boeing е доставил вече 50 самолета от новото поколение на 737 Max. Това съобщава Flightglobal.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Меню