Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета

12 прочитания

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopter вижда пазар за почти 22 000 нови вертолета в цивилния и парацивилния пазар (правоохранителни органи, търсене и спасяване и медицинска евакуация). Машините ще бъдат продадени в следващите 20 години.

20-годишната пазарна прогноза на Airbus Helicopters предвижда продажба на 21 822 нови цивилни вертолети, като тяхната стойност ще бъде €125 млрд. Около 65% от тези продажби ще се реализират в Северна Америка и Европа.

16 234 или около 74% от продажбите ще са в лекия еднодвигателен и двудвигателен клас.

Продажбите на по-големите машини от средния, супер средния и тежкия клас, обаче ще представляват 51% от продажбите като абсолютна стойност.

Цивилните вертолети предназначени за общи задачи и транспорт на хора ще бъдат най-продаваните в следващите 20 години, като продажбите в тези сектори ще са съответно 39% и 31% от общите продажби.

Очаква се отслабване на продажбите в енергийния сектор и той ще представлява едва 8% от продажбите, като бройка или 14% от продажбите като стойност.

В прогнозата се посочва, че все по-сериозно ще стане използването на безпилотни апарати, като в някои пазарни ниши, като например тези за заснемане от въздуха, те ще изземат пазара от вертолетите. От Airbus Helicopters очакват, че след 2030 г. практически няма да се продават вертолети за телевизионно заснемане. Безпилотните апарати ще се използват все повече и за полицейска работа от въздуха.

От компанията отбелязват, че е възможно значителна част от 10 949 леки еднодвигателни вертололети, които ще се продадат в следващите 20 години, да са опционално пилотируеми.

Aitbus Helicopters не дават прогноза за пазарния дял на високоскоростните вертолети в следващите 20 години, въпреки инвестициите на компанията в областта. Според производителя, това е защото пазара за подобни машини все още е неясен.

Airbus Helicopters смятат, че през 2017 г. пазарът за цивилни вертолети ще се съживи, след като в последните пет години се сви с близо 30%. Резултатите на компанията за първите шест месеца на годината показват ръст от 3%.

Свързани теми

Предишна публикация
Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380
Следваща публикация
Франция поема разследването на инцидента с A380
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ ще предоставят три UH-60 на Албания

САЩ ще дарят три употребявани транспортни вертолета UH-60 Black Hawk на Албания. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Олта Джачка.

Две компании са заявили желание за поддръжка на флотските AS 565

Две компании са подали заявления за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на вертолетите AS 565 и AS 356 от състава на българските ВМС.

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Меню