Румъния продължава да мисли около придобиването на нови военни вертолети

834 прочитания

Румъния с гръм и трясък обяви, че ще обнови генерално вертолетния си флот, но по всичко личи, че това няма да стане много бързо. Това съобщава местното авиационно издание Aviatia Magazin.

В последните седмици компаниите Bell и Airbus Helicopters проведоха презентации на продуктите си пред представители на местните медии и МО на страната, но военният министър на страната Габриел Леш дава сигнали, че решението още не е близо.

В края на миналата година Румъния пуска запитване за информация (RFI) до четири вертолетостроителни компании – Bell, Airbus Helicopters, Boeing и Sikorsky. Страната иска да закупи, както транспортни, така и щурмови вертолети.

„Пуснали сме запитвания до производителите за да видим те с какво разполагат, на какви цени и как въобще се движи пазарът, за да си направим проучването”, заявява Леш, цитиран от местни медии.

Румъния се интересува от покупката на общо 45 вертолета – 24 бойни и 21 транспортни. Bell са предложили AH-1Z и UH-1Y, от Airbus Helicopters е дошла информация за въоръжен H145M и транспортните H215M. Sikorsky са оферирали въоръжена и транспортна версия на UH-60, a Boeing са предложили своя AH-64, но явно не са дали информация за транспортен вертолет.

През 2017 г. тогавашното румънско правителство бе тръгнало директно да купува 60 броя от AH-1Z, UH-1Y и H215M, но тези планове така и не се реализираха. Сега очевидно Румъния смята да проведе конкурс.

Все още обаче няма одобрено финансиране за тази програма, нито има оформени изисквания. Едва след това ще може да се стартира реален конкурс, освен ако страната не реши отново да посочва директно предпочитан вариант.

Румънските ВВС и ВМС експлоатират общо около 60 броя IAR 330 (лицензна версия на SA 330 Puma), като част от машините са въоръжени. Машините са произвеждани през 80-те години на миналия век и от известно време Румъния разглежда опции за замяната им.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша купува AW101
Следваща публикация
Boeing намалява темпа на производство на 737
834 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Норвегия получи първия си AW101

Норвегия получи своя първи тежък вертолет за търсене и спасяване Leonardo AW101. Машината бе официално предадена на норвежкото вътрешно министерство в завода на компанията в Йовил на 17 ноември.

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Меню