МО най-накрая избра доставчик на пиротехнически изделия

1K прочитания

Министерство на отбраната най-накрая приключи избора на доставчик на барутни заряди и пиротехнически средства за нуждите на ВВС. Решението за избор на победител в процедурата е подписано на 22 март 2019 г. от министъра на отбраната.

За процедурата, чиято очаквана цена бе 500 000 лв. без ДДС, имаше двама кандидати – българската компания „Геракомерс” ЕООД и регистрираното в Черна гора дружество „Тара Аероспейс енд Дефенс Продуктс” АД.

След проведени преговори е станало ясно, че „Геракомерс” не отговаря на техническото задание, защото предлагат пиросредства произведени през 2016 г., докато изискванията на българската страна са били пиросредствата да са произведени най-много 12 месеца преди доставката им.

Дружеството „Тара Аероспейс енд Дефенс Продуктс” е отговаряло на всички изисквания и е избрано за изпълнител на поръчката с оферта за 480 977,71 лв. без ДДС.

Интересно е, че в доклада за работата на комисията изниква името на Веска Порожанова, съпруга на земеделския министър Румен Порожанов. Тя е била представител на черногорската компания, която е разполагала с пълномощно да преговаря и подписва документи свързани с поръчката. Порожанова има сериозен дял в българската фирма „Армар Корпорейшън Дженерал Техникал Ко-оперейшън“ ООД и е чест участник в обществени поръчки на МО.

С договора се осигурява покупката на барутни заряди и пиропатрони за катапултната седалка К-36ДМ (на изтребител МиГ-29), барутни заряди за катапултната седалка К-36Л (за щурмовите самолети Су-25), пиропатрони за шлемовете ЗШ-5А, пиропатрони за вертолети Ми-24, пиропатрони за дистанционно презареждане на бордните оръдия ГШ-23 и ГШ-30, както и пиропатрони за гредовите държатели за МиГ-29 и Су-25.

Това бе третият опит на МО да осигури поръчка за пиросредства за авиацията. Първата поръчка бе пусната през август 2017 г., но тя се провали месец по-късно след като стана ясно, че са допуснати грешки в подготовката на спецификацията от страна на българското военно ведомство. Последва нов опит, този път през януари 2018 г., който също се провали месец по-късно, след откриване на нови грешки в процедурата. Настоящата процедура бе стартирана през октомври 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Ил-112 изпълни първия си полет
Следваща публикация
Американски сенатори отново планират да блокират доставката на F-35 в Турция
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Рекорден прием за пилоти в НВУ

Рекордните 13 курсанти по специалност „летец-пилоти” ще приеме през 2018 г. Националният военен университет (НВУ) „Васил Левски”. Това се чете в заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 8 януари 2018 г.

Меню