САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

907 прочитания

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

„Самолетите, които България купува всъщност се поръчват от американското правителство на съответните компании. Това струва съответната сума от $1,256 млрд. Българският парламент реши да финансира по-малка сума с очакването, че правителството на САЩ ще покрие разликата. Това, което се случва е, че американското правителство плаща разликата между това, което българското правителство плаща и реалната стойност на сделката. Тези пари идват от сума заделена от Конгреса на САЩ за наши съюзници и партньори, които искат да сменят руската си военна техника. Финалната сума, която ще се поеме зависи от обменния курс в момента на депозирането на сумата във Федералния резерв, ще е между $46 и 60 млн. Това са пари отпуснати от Конгреса, за да може България да си позволи покупката”, заяви Фридман.

Трябва да се отбележи, че когато Народното събрания одобряваше в края на юли 2019 г. сделката за покупка на F-16, се говореше точно за сумата от $1,256 млрд. или 2,2 млрд. лева. Така, че не става дума за по-ниска сума одобрена от Парламента и очаквания за това САЩ да покриват разликата. Също така, не става ясно защо помощта ще зависи от точния обменен курс.

По-рано, военният министър Красимир Каракачанов обясняваше, че очаква сумата по договора да намалее с $60 млн. от $1,256 млрд., като се чакало решение на Конгреса на САЩ, но в крайна сметка договорите за покупка бяха точно за $1,256 млрд. и не стана ясно къде е отишла военната помощ.

По време на пресконференцията възникна въпросът, дали България вече е платила за сделката, на което Фридман заяви, че въпросът е за българското финансово министерство, но до колкото му било известно, плащането или вече е направено или ще бъде направено всеки момент.

Фридман заяви още, че процесът по покупка на F-16 е бил абсолютно прозрачен по отношение на двете правителства, които са участвали в него и че пакетът, който се купува отговаря на нуждите на България.

На пресконференцията, която бе съвместна между посолството на САЩ и Lockheed Martin, бе дадена много малко нова информация по сделката, като основно се повтаряха известни факти или информация, която вече е дадена от българското МО.

Джеймс Робинсън, мениджър на проекта за България от страна на Lockheed Martin, подчерта че F-16 Block 70 е най-модерния изтребител от четвърто поколение в НАТО, който има пълни способности за решаване на задачи „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Робинсън на няколко пъти заяви, че самият самолет няма орязани способности, но избегна пряк коментар на цялостния пакет, с който се купуват осемте F-16.

Робинсън също така даде обща информация за индустриалното сътрудничество, което компанията му ще направи в България. Фактът, че компоненти от хидравличната и електрическа система, както и колесника на българските F-16, ще се ремонтира в „Авионамс”, е известен, но Робинсън даде малко детайли и по научната дейност, която ще се извършва заедно с БАН в областта на безпилотните летателни апарати. Представителят на Lockheed не даде конкретен отговор какви БЛА евентуално ще се създават в България и даде да се разбере, че сатва въпрос по-скоро за предоставяне на ноу-хоу, което страната ни може да използва както сметне за нужно.

В сферата на ноу-хау ще е и инвестицията в учебен център в Долна Митрополия, като целта на Lockheed ще е да се подобри системата за обучение, така че тя да отговаря на нуждите на F-16.

Не стана ясно дали общото индустриално сътрудничество ще достигне 10% от стойността на проекта или 220 млн. лева.

Първият български F-16 ще бъде произведен през декември 2022 г., но той, заедно с втория произведен, ще се използват в САЩ за обучение на българския инженерно-технически състав и те реално ще бъдат изпратени в България в началото на 2024 г. Междувременно, във втората половина на 2023 г. в България ще бъдат получени шест изтребителя.

Робинсън заяви, че обучението на пилотския и инженерно-техническия състав трябва да стартира през 2021 г.

От Lockheed Martin държаха да подчертаят, че следващите осем самолета биха били по-евтини, но Робинсън се въздържа от оценки, колко по-евтини ще са те.

Договорите за покупка на изтребителите F-16, както и рамковото споразумение за индустриалното сътрудничество, бяха обнародвани в „Държавен вестник” на 30 юли 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
МО е превело цялата сума по сделката за F-16
Следваща публикация
Курсанти с първи самостоятелен полет
907 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Колко ще струват българските F-16?

По всичко личи, че след близо 15-годишно разтакаване, България ще се сдобие с нов многоцелеви боен самолет в лицето на F-16 Block 70. Един от основните въпроси, които остават на дневен ред е, на каква цена ще бъдат купени осемте еднодвигателни изтребители и съпътстващото оборудване.

Нови инструктори на PC-9

От днес, 22 май 2018 г., отрядът на инструкторите във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се увеличи с още двама пилоти. Това съобщават от ВВС.

Министър Каракачанов очерта три варианта след „Комисията „Gripen”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта три възможни сценария за развитие на проекта за покупка на нов изтребител след края на работата на т.нар. „Комисия „Gripen”. Това той направи днес, 17 септември 2017 г.” в интервю по телевизия „Канал 3”.

ВВС получиха ремонтиран L-410

Военновъздушните сили получиха своя първи ремонтиран военно-транспортен самолет L-410UVP-E. Машината е кацнала около 15,30 часа днес, 30 януари 2019 г., на летище София. Това съобщават от ВВС.

Борисов: Невъзможно е да правим далавери с Тръмп и САЩ за изтребителите

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма как да се правят далавери с американския президент Доналд Тръмп и със САЩ по въпроса за покупката на нов изтребител и каза, че процедурата е напълно прозрачна, защото минала през Народното събрание. Това Борисов заяви днес, 29 януари 2019 г.

Меню