САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

903 прочитания

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

„Самолетите, които България купува всъщност се поръчват от американското правителство на съответните компании. Това струва съответната сума от $1,256 млрд. Българският парламент реши да финансира по-малка сума с очакването, че правителството на САЩ ще покрие разликата. Това, което се случва е, че американското правителство плаща разликата между това, което българското правителство плаща и реалната стойност на сделката. Тези пари идват от сума заделена от Конгреса на САЩ за наши съюзници и партньори, които искат да сменят руската си военна техника. Финалната сума, която ще се поеме зависи от обменния курс в момента на депозирането на сумата във Федералния резерв, ще е между $46 и 60 млн. Това са пари отпуснати от Конгреса, за да може България да си позволи покупката”, заяви Фридман.

Трябва да се отбележи, че когато Народното събрания одобряваше в края на юли 2019 г. сделката за покупка на F-16, се говореше точно за сумата от $1,256 млрд. или 2,2 млрд. лева. Така, че не става дума за по-ниска сума одобрена от Парламента и очаквания за това САЩ да покриват разликата. Също така, не става ясно защо помощта ще зависи от точния обменен курс.

По-рано, военният министър Красимир Каракачанов обясняваше, че очаква сумата по договора да намалее с $60 млн. от $1,256 млрд., като се чакало решение на Конгреса на САЩ, но в крайна сметка договорите за покупка бяха точно за $1,256 млрд. и не стана ясно къде е отишла военната помощ.

По време на пресконференцията възникна въпросът, дали България вече е платила за сделката, на което Фридман заяви, че въпросът е за българското финансово министерство, но до колкото му било известно, плащането или вече е направено или ще бъде направено всеки момент.

Фридман заяви още, че процесът по покупка на F-16 е бил абсолютно прозрачен по отношение на двете правителства, които са участвали в него и че пакетът, който се купува отговаря на нуждите на България.

На пресконференцията, която бе съвместна между посолството на САЩ и Lockheed Martin, бе дадена много малко нова информация по сделката, като основно се повтаряха известни факти или информация, която вече е дадена от българското МО.

Джеймс Робинсън, мениджър на проекта за България от страна на Lockheed Martin, подчерта че F-16 Block 70 е най-модерния изтребител от четвърто поколение в НАТО, който има пълни способности за решаване на задачи „въздух-въздух” и „въздух-земя”. Робинсън на няколко пъти заяви, че самият самолет няма орязани способности, но избегна пряк коментар на цялостния пакет, с който се купуват осемте F-16.

Робинсън също така даде обща информация за индустриалното сътрудничество, което компанията му ще направи в България. Фактът, че компоненти от хидравличната и електрическа система, както и колесника на българските F-16, ще се ремонтира в „Авионамс”, е известен, но Робинсън даде малко детайли и по научната дейност, която ще се извършва заедно с БАН в областта на безпилотните летателни апарати. Представителят на Lockheed не даде конкретен отговор какви БЛА евентуално ще се създават в България и даде да се разбере, че сатва въпрос по-скоро за предоставяне на ноу-хоу, което страната ни може да използва както сметне за нужно.

В сферата на ноу-хау ще е и инвестицията в учебен център в Долна Митрополия, като целта на Lockheed ще е да се подобри системата за обучение, така че тя да отговаря на нуждите на F-16.

Не стана ясно дали общото индустриално сътрудничество ще достигне 10% от стойността на проекта или 220 млн. лева.

Първият български F-16 ще бъде произведен през декември 2022 г., но той, заедно с втория произведен, ще се използват в САЩ за обучение на българския инженерно-технически състав и те реално ще бъдат изпратени в България в началото на 2024 г. Междувременно, във втората половина на 2023 г. в България ще бъдат получени шест изтребителя.

Робинсън заяви, че обучението на пилотския и инженерно-техническия състав трябва да стартира през 2021 г.

От Lockheed Martin държаха да подчертаят, че следващите осем самолета биха били по-евтини, но Робинсън се въздържа от оценки, колко по-евтини ще са те.

Договорите за покупка на изтребителите F-16, както и рамковото споразумение за индустриалното сътрудничество, бяха обнародвани в „Държавен вестник” на 30 юли 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
МО е превело цялата сума по сделката за F-16
Следваща публикация
Курсанти с първи самостоятелен полет
903 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

България е близо до подписване на нов договор за логистика за C-27J

България е близо до подписване на нов договор за логистична поддръжка за военно-транспортните самолети C-27J Spartan, се похвалиха от МО, но новият договор ще бъде по-скромен от този, който действаше между 2012 и 2017 г., съобщават източници на АЕРО.

Проектирането на Hürjet приключи

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на…

Мароко инвестира в още F-16 и модернизация на старите

Мароко планира да инвестира близо $5 млрд. в придобиването на нови F-16 и модернизация на старите си машини от този тип. Това се чете в уведомление на агенцията за военно-техническо сътрудничество (DSCA) на Пентагона до Конгреса на САЩ.

Меню