Ил-112 изпълни първия си полет

1K прочитания

Тактическият военно-транспортен самолет Ил-112В изпълни дебютния си полет. Това стана днес, 30 март 2019 г.

Полетът е бил изпълнен от заводското летище на Воронежкия авиационен завод. От пресслужбата на конструкторското бюро Илюшин съобщават, че полетът е преминал нормално, в рамките на предварително зададената програма, но не дават повече информация за него.

Командир на полета е бил Николай Куимов. Прототипът е бил съпровождан от самолет-лаборатория Ил-114ЛЛ.

„Това е важно събитие за военно-транспортната ни авиация, защото в перспектива ще получим нов самолет, но Ил-112 не е само транспортна машина, но може да стане платформа за редица други военни и граждански задачи. Самолетът ще има части само с руски произход и не трябва да отстъпва на аналозите си зад граница”, заявява Юрий Борисов, вицепремиер на Русия, отговорен за военно-промишления комплекс.

Ил-112 се разработва от 90-те години на миналия век най-вече като заместник на Ан-24/26. През 2004 г. конструкцията е избрана за да бъде новия тактически транспортен самолет за руската военна авиация, но липсата на финанси не позволяват фактическото стартиране на работата. За кратко Русия смята да използва Ан-140 за тези роли, но след разрива на отношенията с Украйна, през декември 2014 г. е получено финансиране за проекта.

Ил-112В има полезен товар от около 5 тона и има максимална излетна маса от 21 тона. Далечината на полет с 3,5 тона това е 2400 km, а всеки от двата ТВ7-117СТ, които го задвижват, има максимална мощност от 3000 hp.

Руските въоръжени сили смятат да поръчат около 50 – 60 подобни машини за замяна на Ан-24/26. Планира се разработката и на цивилна версия означена като Ил-112Т.

Свързани теми

Предишна публикация
Малайзия търси лек боен самолет
Следваща публикация
МО най-накрая избра доставчик на пиротехнически изделия
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Унгария купува C-390

Унгария купува два военно-транспортни самолета C-390 Millennium. Това съобщи днес, 17 ноември 2020 г., производителят…

МО иска да ремонтира единствения Ан-30

Министерство на отбраната е пуснало обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 от състава на българските ВВС. Оферти могат да се подават до 28 януари 2019 г.

Показаха първия прототип на Ил-112В

Първият прототип на витловия военно-транспортен самолет Ил-112В бе показан вчера, 27 ноември 2018 г. Машината е излязла от цеха за окончателно сглобяване на Воронежкия авиационен завод.

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Меню