Ил-112 изпълни първия си полет

1K прочитания

Тактическият военно-транспортен самолет Ил-112В изпълни дебютния си полет. Това стана днес, 30 март 2019 г.

Полетът е бил изпълнен от заводското летище на Воронежкия авиационен завод. От пресслужбата на конструкторското бюро Илюшин съобщават, че полетът е преминал нормално, в рамките на предварително зададената програма, но не дават повече информация за него.

Командир на полета е бил Николай Куимов. Прототипът е бил съпровождан от самолет-лаборатория Ил-114ЛЛ.

„Това е важно събитие за военно-транспортната ни авиация, защото в перспектива ще получим нов самолет, но Ил-112 не е само транспортна машина, но може да стане платформа за редица други военни и граждански задачи. Самолетът ще има части само с руски произход и не трябва да отстъпва на аналозите си зад граница”, заявява Юрий Борисов, вицепремиер на Русия, отговорен за военно-промишления комплекс.

Ил-112 се разработва от 90-те години на миналия век най-вече като заместник на Ан-24/26. През 2004 г. конструкцията е избрана за да бъде новия тактически транспортен самолет за руската военна авиация, но липсата на финанси не позволяват фактическото стартиране на работата. За кратко Русия смята да използва Ан-140 за тези роли, но след разрива на отношенията с Украйна, през декември 2014 г. е получено финансиране за проекта.

Ил-112В има полезен товар от около 5 тона и има максимална излетна маса от 21 тона. Далечината на полет с 3,5 тона това е 2400 km, а всеки от двата ТВ7-117СТ, които го задвижват, има максимална мощност от 3000 hp.

Руските въоръжени сили смятат да поръчат около 50 – 60 подобни машини за замяна на Ан-24/26. Планира се разработката и на цивилна версия означена като Ил-112Т.

Свързани теми

Предишна публикация
Малайзия търси лек боен самолет
Следваща публикация
МО най-накрая избра доставчик на пиротехнически изделия
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Детайли по проекта ПАК ДА

Френското списание „Air & Cosmos“ публикува интересни данни за руския проект за създаване на нов стратегически бомбардировач известен като ПАК ДА („Перспективный авиационный комплекс дальней авиации“). Някои от фактите са известни, но други са новост.

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

От БСП атакуваха ремонта на Су-25 в Беларус

От БСП атакуваха решението на МО да се дадат българските щурмови самолети Су-25 за ремонт в Беларус. Критиката е насочена към начина на провеждане на процедурата, липсата на участие на „Авионамс” в нея и отказа да се сътрудничи с оригиналния руски производител.

Флотът от C-27J се приземява след Нова година

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Меню