Малайзия търси лек боен самолет

587 прочитания

Малайзия планира да стартира конкурс за придобиването на лек боен самолет, който също така да бъде използван и в качеството му на учебно-тренировъчна машина за напреднало и преходно изтребително обучение. Това е съобщил генерал Афенди Буан, командващ Кралските малайзийски ВВС, цитиран от AIN.

Командирът на Кралските малайзийски ВВС е заявил, че има нужда от заместник на BAE Hawk 108/208 и Aermacchi MB-339CM, които в момента се използват, както в ролята им на леки бойни самолети, така и като учебно-тренировъчни машини. Генерал Буан е отбелязал, че и с двата типа има проблеми около техническите поддръжка.

Според него, бюджетът за програмата е между 6 и 7 млрд. малайзийски рингити ($1,5 – 1,7 млрд.), за който трябва да се купят 36 леки бойни самолета. Реализацията на програмата във времето зависи от осигуреното финансиране от малайзийскито правителство.

Малайзия обяви тези планове в дните на отбранителното изложение LIMA, която се проведе в страната през миналата седмица. Редица компании и производители са изразили интерес към участие в евентуалната програма –T-50, M346, Tejas, JF-17, Як-130 и дори Gripen C/D.

Генерал Буан е зявил, че в момента страната му има по-сериозен интерес към бързата реализация на програмата за лек боен и учебен самолет, отколкото към програмата MRCA, която търси покупката на многоцелев изтребител за замяна на МиГ-29. Тази програма може да бъде отложена с около 10 години, тъй като сега наличните многоцелеви изтребители на Малайзия имат ресурс за още 15 години.

Свързани теми

Предишна публикация
Бомбардировачите B-1B са спрени от полети
Следваща публикация
Ил-112 изпълни първия си полет
587 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Меню