Компания от ОАЕ показа изцяло нов витлов ударен самолет

38 прочитания

Базираната в Абу Даби, ОАЕ компания Calidus показа изцяло нов лек витлов ударен самолет в рамките на изложението в Дубай, което се провежда в момента. Машината се нарича B-250.

B-250 е създаден в рамките на програмата Bader, която е стартирана през 2015 г. с няколко партньора. На първо място това са бразилската компания Novaer, която е създала конструкцията и американската Rockwell Collins, която е създала интегрирания комплекс авионика Pro Line Fusion. Той осигурява използването на индикатор на челното стъкло (HUD), няколко цветни дисплея във всяка от двете пилотски кабини.

Машината може да се пилотира от един или двама летци и ще използва за удари по земни цели, разузнаване и наблюдение от въздуха, както и за пилотско обучение. На седем точки под крилото и фюзелажа могат да се окачат оръжия с маса до 1800 kg., както и целеуказващи или разузнавателни контейнери.

От Calidus заявяват, че имат сериозен интерес, както от въоръжените сили на ОАЕ, така и от други оператори. Производството на самолета ще се осъществява в ОАЕ.

Фюзелажът на самолета е изработен от композитни материали. Машината се задвижва от един турбовитлов двигател P&WC PT6A-68 с мощност от 1600 shp.

От компанията не съобщават официално кога B-250 е изпълнил първия си полет, но се смята, че това се е случило през тази година. До момента двата прототипа са натрупали над 50 часа във въздуха.

По време на изложението в Дубай единия самолет извършваше летателни демонстрации, докато другия бе на статичен показ. Тази машина носи опознавателните знаци на ВВС на ОАЕ, но има и цивилна бразилска регистрация.

Интересно е, че B-250 е фактически проектиран от бразилеца Джоузеф Ковач, който е част от компанията Novaer и който преди това е работил и по Super Tucano. Поради това и B-250 изглежда като леко променен Super Tucano.

B-250 се е устремил към пазар, който днес до голяма степен се доминира от произведението на Embraer.

Свързани теми

Предишна публикация
Мега поръчка за Airbus
Следваща публикация
Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab представи първия GlobalEye

Шведската компания Saab представи на церемония днес, 23 февруари 2018 г., първия си самолет за далечно радиолокационно откриване и управление GlobalEye. Машината е предназначена за Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Цел: Ефективност на достъпни цени

Платена публикация Геополитическата обстановка, пред която е изправена Източна Европа, е изключително сложна. България внимателно…

M-346FA Fighter Attack

Платена публикацияГеополитическата ситуация в Източна Европа е по-сложна от всякога и много от страните-членки на…

Нигерия получава 12 Super Tucano

Sierra Nevada получи поръчка от Пентагона за построяването на 12 леки ударни турбовитлови самолети A-29 Super Tucano за нигерийските ВВС.

Малайзия подписа за 18 броя FA-50

Малайзия подписа договор за покупката на 18 леки бойни самолета FA-50. Споразумението бе разписано с…
Меню