Aero Vodochody представи новия L-39NG

54 прочитания

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody показа първия L-39NG – най-новото развитие на добре познатия реактивен учебно-тренировъчен самолет L-39. Събитието стана днес, 12 октомври 2018 г. в завода на компанията, край Прага.

Първият L-39NG се очаква да полети скоро, съобщава изпълнителният директор на Aero Vodochody, Джузепе Джордо. Показването му става малко повече от година, след старта на производството на машината.

Проектът L-39NG бе стартиран на изложението във Фарнбъроу през лятото на 2014 г. Промените в класическия дизайн на L-39 са няколко. Първо, самолетът се задвижва от модерния реактивен двигател Williams International FJ44-4M (тяга от 1700 kgf), който има цифрово управление. Новият мотор има редица предимства пред сега използвания АИ-25ТЛ – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg.

Крилото е ново, при него се използват частично композитни материали и в него има горивни резервоари (а не в краищата му, както е при сегашните L-39). Авиониката е нова на компанията Genesys Aerosystems – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг. Нов е и фанара на пилотската кабина, като той ще осигурява по-добра видимост. Самолетът ще има пет точки за окачване на въоръжение (четири под крилото и една под фюзелажа) и ресурс от 15 000 часа.

Технологичен демонстратор на L-39NG полетя за първо път през септември 2015 г. При него бе приложено новото крило и новият двигател.

Сертификацията на L-39NG се очаква да стане догодина, а първите серийни самолети трябва да се предадат на клиентите през 2020 г.

Aero Vodochody се надява, че L-39NG ще бъде логичен избор за много от операторите на класическия L-39, които търсят, както учебно-тренировъчен самолет, така и лек боен самолет. От компанията оценят пазара за учебни и леки бойни машини в следващите 15 години на 3000 броя и се надяват да хванат не малка част от него.

Свързани теми

Предишна публикация
Само един кандидат за поддръжката на Bell 206
Следваща публикация
Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39

Обществената поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 5 юли 2018 г.

Азербайджан купува M-346

Азербайджан купува неназован брой от италианските учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346. Това става ясно от съобщение на азербайджанската президентска администрация.

Aero Vodochody показа нова версия на L-159

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody демонстрира нова версия на лекия ударен самолет L-159. Версията е наречена F/A-259 Striker и бе показана за първи път в рамките на изложението във Фарнбъроу, което се провежда в момента.

Руското МО отново гледа към МиГ-АТ

Руското Министерство на отбраната отново се е заинтересувало от реактивния учебно-тренировъчен самолет МиГ-АТ. Това е заявил вицепрезидентът на ОАК Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

Меню