Туркменистанският президент се похвали с новата си авиационна техника

605 прочитания

Колоритният президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който е известен с това, че усилено гради култа към личността си, се похвали с няколко нови военни самолети западно производство. Това стана в репортаж на туркменистанската държавна телевизия излъчен на 1 август 2021 г.

В репортажа Бердимухамедов пристига по изгрев на военно летище докато кара велосипед. Там той заварва няколко типа авиационна техника – C-27J Spartan, МиГ-29УБ, Ми-17В-5, Ми-24П, M-346FA и A-29 Super Tucano. Акцентът е поставен на новата техника западно производство, като след инспекцията, която Бердимухамедов прави на земята, той сяда в задната кабина на M-346FA и извършва полет.

Интересното в репортажа е че за първи път се вижда новата авиационна техника западно производство, която Туркменистан поръча в последните няколко години. Виждат се два C-27J и то в изпълнението Next Generation, което производителя Leonardo демонстрира в края на 2020 г. Италианската компания обяви тогава, че има неназован клиент за новата модификация на тактическия транспортен самолет.

Когато през декември 2020 г. на заводското летище на Leonardo в Торино бе забелязан новопостроен C-27J Next Generation в пустинен камуфлаж, бе предположено, че най-вероятно клиента на новата модификация е именно азиатската страна. Особено предвид факта, че през май 2018 г. типът бе демонстриран лично пред Бердимухамедов.

Фактът, че Туркменистан е оператор на турбовитловия учебно-боен A-29 Super Tucano бе известен. В края на миналата година бе забелязано, че такива машини правят тестови полети в Бразилия и неофициално бе съобщено, че са предназначени за азиатската страна. Сега, обаче се вижда поне един такъв самолет с туркменистански опознавателни знаци.

Известно е, че поне пет броя Super Tucano са доставени на Туркменистан в последните месеци, но измерението на цялата поръчка е неизвестно.

Няма яснота дали машината ще се използва за учебни цели, за бойни задачи или за и двете. На показаните кадри се вижда, че на туркменистанските Super Tucano нямат монтирани 12,7-mm картечници. Възможно е просто оръжието да не е доставено още.

Що се отнася до лекия боен самолет M-346FA, то Туркменистан се превръща в първия оператор на типа. Това е версия на реактивния учебно-тренировъчен самолет от висок клас M-346. Тя бе представена за първи път през лятото на 2017 г. M-346FA има седем точки за окачване на боен товар, радар Grifo-346, система за самозащита, военна система за опознаване „свой-чужд” и друго специфично военно оборудване.

В отчета на италианското правителство за оръжеен експорт през 2019 г. има информация за сключване на оръжейни сделки на стойност €446 млн. с Туркменистан. Смята се, че в сумата влизат поне шест M-346, като част от тях са от бойната версия FA, а другата са учебно-бойни FT.

Интересно е, че в репортажа е показано, че M-346FA носят четири ракети от тип, който не кореспондира с известните ракети „въздух-въздух”, което навежда на мисълта, че самолетът лети с макети.

Туркменистанските ВВС днес разполагат с бойни самолети в лицето на МиГ-29 и Су-25 (по около 20 – 24 бройки от тип), един Ан-26, два Ан-74ТК-200, няколко L-39, 15 броя Ми-24 и 10 транспортни вертолети от семейството Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Кипър може да продаде своите Ми-35П на Сърбия
Следваща публикация
Lockheed Martin е натрупала загуби от класифицирана авиационна програма
605 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing и Embraer уточниха детайли за съвместното си предприятие

Boeing и Embraer уточниха детайлите по създаването на съвместното им предприятие, в рамките на което американския самолетостроител ще поема фактическия контрол върху производството на пътническите самолети Embraer догодина.

Меню