Бомбардировачите B-1B са спрени от полети

1K прочитания

За втори път за последните 12 месеца, ВВС на САЩ спират полетите с бомбардировача B-1B поради проблеми с катапултните му кресла. Това съобщава Flightglobal.

Заповедта за спирането на полети с B-1B е била издадена на 28 март 2019 г. По време на рутинни технически проверки на катапултните кресла на типа са открити проблеми, които вероятно засягат всички самолети, които са на въоръжение в момента. Поради това е заповядано всички самолети да преминат през инспекция на катапултните им системи.

По предварителна информация, проблемът е свързан с начина по който се сгъват парашутите в катапултната седалка, който може да доведе до отказ на изтеглящия парашут. Проблемите не са свързани с проблема от миналата година, който бе свързан с самопроизволно отстрелване на един от люковете, през които се изстрелват катапултните кресла на екипажа.

Този инцидент бе от 1 май 2018 г. и доведе до спиране на полетите през юни за 10 дни. Екипажът на авариралия самолет не е пострадал.

ВВС на САЩ продължават да експлоатират около 60 броя B-1B, които обаче са лишени от възможността за използване на ядрено оръжие. Вместо това, бомбардировачът се използва за платформа за авиационна поддръжка в среда без противникова ПВО и като носител на крилати ракети.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35
Следваща публикация
Малайзия търси лек боен самолет
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

B-21 изпълни дебютен полет

Прототипът на новия американски стратегически бомбардировач B-21 Rider изпълни успешно първия си полет днес, 10…
Меню