Бомбардировачите B-1B са спрени от полети

1K прочитания

За втори път за последните 12 месеца, ВВС на САЩ спират полетите с бомбардировача B-1B поради проблеми с катапултните му кресла. Това съобщава Flightglobal.

Заповедта за спирането на полети с B-1B е била издадена на 28 март 2019 г. По време на рутинни технически проверки на катапултните кресла на типа са открити проблеми, които вероятно засягат всички самолети, които са на въоръжение в момента. Поради това е заповядано всички самолети да преминат през инспекция на катапултните им системи.

По предварителна информация, проблемът е свързан с начина по който се сгъват парашутите в катапултната седалка, който може да доведе до отказ на изтеглящия парашут. Проблемите не са свързани с проблема от миналата година, който бе свързан с самопроизволно отстрелване на един от люковете, през които се изстрелват катапултните кресла на екипажа.

Този инцидент бе от 1 май 2018 г. и доведе до спиране на полетите през юни за 10 дни. Екипажът на авариралия самолет не е пострадал.

ВВС на САЩ продължават да експлоатират около 60 броя B-1B, които обаче са лишени от възможността за използване на ядрено оръжие. Вместо това, бомбардировачът се използва за платформа за авиационна поддръжка в среда без противникова ПВО и като носител на крилати ракети.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35
Следваща публикация
Малайзия търси лек боен самолет
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Учение „Сентри Игъл“

В периода 27–30 юли се проведе шестнайсетото издание на учението „Сентри Игъл“ (Sentry Eagle) в авиобазата Кингсли Фийлд (Kingsley Field), град Кламат Фолс, щата Орегон (Klamath Falls, OR) в САЩ. То се организира и ръководи от местно базираното 173-то изтребително авиокрило (173rd Fighter Wing – 173 FW) от Въздушната национална гвардия на щата Орегон. 

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

Гърция иска да предостави военновъздушни бази на САЩ

Гръцкото правителство е предложило да предостави свои авиобази за самолети на ВВС на САЩ в светлината на охладняващите отношения между Съединените щати и Турция. Това съобщава гръцкият вестник Kathimerini.

Меню