ВВС на САЩ се готвят за оперативни изпитания с леки бойни самолети

53 прочитания

ВВС на САЩ се готвят да започнат изпитания в реални условия срещу реален противник с поне два от леките бойни самолети, които бяха тествани това лято. Това съобщава Aviation Week.

Макар, че ръководството на ВВС на САЩ все още не е взело окончателно решение, подготовката за изпитанията, които ще бъдат наречени Combat Dragon III, е доста напреднала.

Очаква се в изпитанията да бъдат задействани до 70 души персонал и общо четири самолета – два AT-6 Wolverine и два A-29 Super Tucano.

За сега не се съобщава за къде се планират изпитанията, но се смята, че Сирия е най-вероятна цел, където ВВС на САЩ активно подкрепят сирийските кюрди в боевете срещу Ислямска държава. Тестът трябва да бъде проведен далеч от зоните, които се охраняват от руските ЗРК. Другата и по-вероятна опция е тестовете да се изпълнят в Афганистан.

През това лято бяха проведени изпитания с четири леки бойни самолети в американската авиобаза Холоман, Ню Мексико. Освен вече споменатите AT-6 и A-29 в тях бяха задействани и реактивния Scorpion и AT-802L Longsword.

Наскоро ВВС на САЩ изготвиха доклад за експеримента и се чака окончателното решение за това дали да се премине към изпитания в реална бойна среда. Очаква се поне една нация съюзник на САЩ да участва в изпитанията.

Изпитанията ще се извършват от строеви летци от ВВС на САЩ, които имат минимум 1000 часа нальот на бойни самолети, имат реален боен опит и имат инструкторска квалификация. Те ще бъдат подбрани в отделен процес.

От турбовитловите самолети ще се иска да унищожават реални цели в управляеми и неуправляеми боеприпаси, както и с използването на нарезно въоръжение.

ВВС на САЩ от доста години проучва възможностите да се сдобие с леки бойни самолети, които да действат срещу противник с по-слабо или никакво ПВО. От началото на годината тези проучвания набраха значителна инерция и е възможно в крайна сметка да доведат до покупка на подобни машини.

Свързани теми

Предишна публикация
Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380
Следваща публикация
Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Тракийско лято 2021” стартира

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка…

Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постигна неформално споразумение със самолетостроителя Boeing за това, програмата за създаване на следващия президентски самолет да не надхвърля $3,9 млрд. Това съобщава Reuters.

Меню