ВВС на САЩ се готвят за оперативни изпитания с леки бойни самолети

51 прочитания

ВВС на САЩ се готвят да започнат изпитания в реални условия срещу реален противник с поне два от леките бойни самолети, които бяха тествани това лято. Това съобщава Aviation Week.

Макар, че ръководството на ВВС на САЩ все още не е взело окончателно решение, подготовката за изпитанията, които ще бъдат наречени Combat Dragon III, е доста напреднала.

Очаква се в изпитанията да бъдат задействани до 70 души персонал и общо четири самолета – два AT-6 Wolverine и два A-29 Super Tucano.

За сега не се съобщава за къде се планират изпитанията, но се смята, че Сирия е най-вероятна цел, където ВВС на САЩ активно подкрепят сирийските кюрди в боевете срещу Ислямска държава. Тестът трябва да бъде проведен далеч от зоните, които се охраняват от руските ЗРК. Другата и по-вероятна опция е тестовете да се изпълнят в Афганистан.

През това лято бяха проведени изпитания с четири леки бойни самолети в американската авиобаза Холоман, Ню Мексико. Освен вече споменатите AT-6 и A-29 в тях бяха задействани и реактивния Scorpion и AT-802L Longsword.

Наскоро ВВС на САЩ изготвиха доклад за експеримента и се чака окончателното решение за това дали да се премине към изпитания в реална бойна среда. Очаква се поне една нация съюзник на САЩ да участва в изпитанията.

Изпитанията ще се извършват от строеви летци от ВВС на САЩ, които имат минимум 1000 часа нальот на бойни самолети, имат реален боен опит и имат инструкторска квалификация. Те ще бъдат подбрани в отделен процес.

От турбовитловите самолети ще се иска да унищожават реални цели в управляеми и неуправляеми боеприпаси, както и с използването на нарезно въоръжение.

ВВС на САЩ от доста години проучва възможностите да се сдобие с леки бойни самолети, които да действат срещу противник с по-слабо или никакво ПВО. От началото на годината тези проучвания набраха значителна инерция и е възможно в крайна сметка да доведат до покупка на подобни машини.

Свързани теми

Предишна публикация
Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380
Следваща публикация
Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…

Тракийска Есен 2019

На 30 септември 2019 г. на територията на летище Чешнегирово се проведе медиен ден в рамките на провелото се на територията на авиобазите Крумово и Чешнегирово съвместно българо-американско учение „Тракийска Есен 2019“.

Меню