Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

1K прочитания

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Откриването на Висше военновъздушно училище е необходимо предвид стартиралия процес на усвояване на нови системи за командване и управление, самолети и вертолети и от навлизането на върхови технологии във войските и специфичното ресурсно осигуряване. Така ще се отговори на повишените изисквания към обучението на бъдещите пилоти за усвояването на новата авиационна платформа – нов тип боен самолет, предстояща да бъде приета на въоръжение във ВВС, се казва в съобщението на МО.

В момента обучение на авиационни специалисти за нуждите на ВВС се извършва само във факултет „Авиационен”. Анализът на МО на текущото състояние и недостатъците показва, че висшето авиационно образование е напълно разделено от професионалното обучение. С откриването на Висше военновъздушно училище ще се създаде възможност да се интегрират висшето авиационно образование с професионалното авиационно обучение. Това ще изпълни изискванията на „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020” и „План за развитие на въоръжените сили до 2020” за придобиване на комплексно авиационно образование в областите на военновъздушните сили и гражданското въздухоплаване.

Амбицията на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е Народното събрание да приеме решение за откриването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ до 6 май – Деня на Храбростта и празник на Българската армия.

Народното военновъздушно училище (НВВУ) за подготовка на летци-пилоти и авиотехници се създава на 12 септември 1945 г., когато Въздушното училище, съществуващто по това време от Казанлък, се пребазира в София, на летище Враждебна. През май 1947 г. то приема името „Георги Бенковски”. През юни 1948 г. се премества на летище Долна Митрополия. През есента на същата година на летище Божурище край София е образувано и Народно военновъздушно училище за щурмани и свързочници. През 1954 г. то се разформирова, като щурманите продължават обучението си в НВВУ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия, авиотехниците по радиооборудване на самолета – в НВВТУ „В. Коларов” в Ловеч, а свързочниците – в НВСУ в Силистра. През 1955 г. НВВТУ „В. Коларов” се пребазира от Ловеч в Горна Оряховица.

През 1959 г. НВВТУ „В. Коларов” – Горна Оряховица и НВВУ „Г. Бенковски” –Долна Митрополия се реорганизират във Висше народно военновъздушно училище (ВНВВУ) „Г. Бенковски” –Долна Митрополия, като единен център за подготовка на авиационни кадри с висше образование. От август 1991 г. то се преименува във Висше военновъздушно училище (ВВВУ) „Г. Бенковски”.

Със заповед на министъра на отбраната през 2001 г. от ВВВУ „Георги Бенковски” е отделена военновъздушната учебна база „Георги Бенковски”, която е преобразувана в учебна авиационна група “Георги Бенковски” от състава на военно формирование 28000 – Граф Игнатиево. От юли 2017 г. тя е преобразувана във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски”.

Поради организационно-структурни реформи в Българската армия, с решение на Народното събрание от 14 юни 2002 г., трите висши военни училища – ВВОВУ „В. Левски”, ВВУАПВО „П. Волов” и ВВВУ „Г. Бенковски” се преобразуват в Национален военен университет (НВУ) „Васил Левски”, като в гр. Долна Митрополия остава седалището на неговия факултет “Авиационен”.

Свързани теми

Предишна публикация
Заместник-министър Запрянов обеща договор за F-16 до края на юли
Следваща публикация
Ден на отворените врати във Враждебна
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявка, че ще подаде оставка, ако проектите за модернизация на армията не бъдат одобрени от правителството. Това каза той днес, 9 май 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

МО иска да ремонтира единствения Ан-30

Министерство на отбраната е пуснало обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 от състава на българските ВВС. Оферти могат да се подават до 28 януари 2019 г.

Министър Каракачанов: До края на март вкарваме изтребителния проект в Министерски съвет

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на месец март инвестиционния проект за придобиване на нов боен самолет ще влезе за обсъждане в Министерски съвет. Това направи той днес, 20 февруари 2018 г., в сутрешния блок на БНТ.

Меню