До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект

11 прочитания

Актуализираният Инвестиционен проект за придобиването на нов изтребител трябва да бъде вкаран за обсъждане в Народното събрание до края на ноември 2017 г. Това се чете в отговор на парламентарен въпрос до министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

През миналата седмица група депутати от ГЕРБ зададоха въпрос на министър Каракачанов за това до колко се изпълняват препоръките в доклада на „Комисията „Gripen”. Военният министър отговаря, че на 25 октомври 2017 г. на заседание на Съвета по отбрана е приета пътната карта на проекта за придобиване на нов изтребител.

В отговорът си, който е подаден в писмена форма на Народното събрание, министър Каракачанов заявява, че в момента се работи по актуализиран вариант на Проекта за инвестиционен разход (ПИР), като плановете на МО и ВВС са до края на месец ноември ПИР да бъде внесен в Народното събрание.

Преди това да стане проектът трябва да мине през Министерски съвет, като до края на месеца има три правителствени заседания.

Каракачанов съобщава и какви са стъпките по пътната карта:

– Актуализиране на ПИР с дефиниране на ясна финансова рамка и определяне на страни, до които да се изпрати RFP
– Актуализиране на Борда за управление на проекта, ръководителя на проекта и работните екипи по направления
– Актуализиране на Методиката за избор
– Изпращане на ново запитване за даване на обвързваща оферта (RFP)
– Уведомяване на страните вече подали RFP за промените в процедурата
– Назначаване на работна група за оценка на постъпилите оферти
– Оценка на офертите и избор на доставчик
– Подготвяне на договор и неговото сключване по силата на Закона за международните договори

В отговорът си Каракачанов се застрахова, че сроковете за реализация ще зависят от това кога ПИР ще бъде одобрен от Народното събрание.

Преди няколко дни в интервю за вестник „24 часа” министър Каракачанов оптимистично заяви, че до юли 2018 г. цялата процедура трябва да е приключила и да мина готовност за сключване на договор. Няколко дни пък преди това, в друго интервю, този път по телевизия Канал 3, Каракачанов каза, че очаква проектът за нов изтребител да се забави с година и половина – две.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18
Следваща публикация
Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират
11 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Конкурсът за изтребител е опорочен и е удар по България

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че конкурсът за избор на нов боен самолет за ВВС е опорочен и в резултат не което е нанесен сериозен удар по България. Това каза той днес, 6 януари 2019 г. пред журналисти.

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Финансовият министър заяви, че България може да си позволи да плати изтребителите накуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ако не се постигне споразумение за разсрочено плащане България може да си позволи да плати осемте F-16 накуп, като определи цената от 2 млрд. лева, като голяма, но покупката на изтребители била нужна. Това каза той днес, 7 юни 2019 г., пред журналисти.

ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Меню