До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект

14 прочитания

Актуализираният Инвестиционен проект за придобиването на нов изтребител трябва да бъде вкаран за обсъждане в Народното събрание до края на ноември 2017 г. Това се чете в отговор на парламентарен въпрос до министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

През миналата седмица група депутати от ГЕРБ зададоха въпрос на министър Каракачанов за това до колко се изпълняват препоръките в доклада на „Комисията „Gripen”. Военният министър отговаря, че на 25 октомври 2017 г. на заседание на Съвета по отбрана е приета пътната карта на проекта за придобиване на нов изтребител.

В отговорът си, който е подаден в писмена форма на Народното събрание, министър Каракачанов заявява, че в момента се работи по актуализиран вариант на Проекта за инвестиционен разход (ПИР), като плановете на МО и ВВС са до края на месец ноември ПИР да бъде внесен в Народното събрание.

Преди това да стане проектът трябва да мине през Министерски съвет, като до края на месеца има три правителствени заседания.

Каракачанов съобщава и какви са стъпките по пътната карта:

– Актуализиране на ПИР с дефиниране на ясна финансова рамка и определяне на страни, до които да се изпрати RFP
– Актуализиране на Борда за управление на проекта, ръководителя на проекта и работните екипи по направления
– Актуализиране на Методиката за избор
– Изпращане на ново запитване за даване на обвързваща оферта (RFP)
– Уведомяване на страните вече подали RFP за промените в процедурата
– Назначаване на работна група за оценка на постъпилите оферти
– Оценка на офертите и избор на доставчик
– Подготвяне на договор и неговото сключване по силата на Закона за международните договори

В отговорът си Каракачанов се застрахова, че сроковете за реализация ще зависят от това кога ПИР ще бъде одобрен от Народното събрание.

Преди няколко дни в интервю за вестник „24 часа” министър Каракачанов оптимистично заяви, че до юли 2018 г. цялата процедура трябва да е приключила и да мина готовност за сключване на договор. Няколко дни пък преди това, в друго интервю, този път по телевизия Канал 3, Каракачанов каза, че очаква проектът за нов изтребител да се забави с година и половина – две.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират
Следваща публикация
Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Колко ще струват българските F-16?

По всичко личи, че след близо 15-годишно разтакаване, България ще се сдобие с нов многоцелеви боен самолет в лицето на F-16 Block 70. Един от основните въпроси, които остават на дневен ред е, на каква цена ще бъдат купени осемте еднодвигателни изтребители и съпътстващото оборудване.

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

МО все още не е влязло в контакт с шведската страна

България все още не е влязла в контакт с шведската компания Saab, чиято нов изтребител Gripen C/D беше класирана на първо място в конкурса за нов боен самолет за българските ВВС. Това е заявил за БНТ1 вицепрезидентът на компанията Даниел Боестад.

Украинска жалба спря поръчката интегрираната логистична поддръжка за МиГ-29

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е внесла през миналата седмица и днес, 19 декември 2017 г., е публикувана жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата е срещу решението на МО да стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за интегрирана логистична поддръжка за изтребителите МиГ-29. КЗК е първоинстанцонен орган за обжалване на решения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), по чиито ред се провежда процедурата за МиГ-29.

Премиерът отново демонстрира ентусиазъм за бърза покупка на изтребители

Премиерът Бойко Борисов отново демонстрира публично ентусиазъм за бърза покупка на нов боен самолет за ВВС. Това направи той днес, 25 септември 2018 г. пред журналисти в Ню Йорк, където е на Общото събрание на ООН.

Меню