До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект

2 прочитания

Актуализираният Инвестиционен проект за придобиването на нов изтребител трябва да бъде вкаран за обсъждане в Народното събрание до края на ноември 2017 г. Това се чете в отговор на парламентарен въпрос до министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

През миналата седмица група депутати от ГЕРБ зададоха въпрос на министър Каракачанов за това до колко се изпълняват препоръките в доклада на „Комисията „Gripen”. Военният министър отговаря, че на 25 октомври 2017 г. на заседание на Съвета по отбрана е приета пътната карта на проекта за придобиване на нов изтребител.

В отговорът си, който е подаден в писмена форма на Народното събрание, министър Каракачанов заявява, че в момента се работи по актуализиран вариант на Проекта за инвестиционен разход (ПИР), като плановете на МО и ВВС са до края на месец ноември ПИР да бъде внесен в Народното събрание.

Преди това да стане проектът трябва да мине през Министерски съвет, като до края на месеца има три правителствени заседания.

Каракачанов съобщава и какви са стъпките по пътната карта:

– Актуализиране на ПИР с дефиниране на ясна финансова рамка и определяне на страни, до които да се изпрати RFP
– Актуализиране на Борда за управление на проекта, ръководителя на проекта и работните екипи по направления
– Актуализиране на Методиката за избор
– Изпращане на ново запитване за даване на обвързваща оферта (RFP)
– Уведомяване на страните вече подали RFP за промените в процедурата
– Назначаване на работна група за оценка на постъпилите оферти
– Оценка на офертите и избор на доставчик
– Подготвяне на договор и неговото сключване по силата на Закона за международните договори

В отговорът си Каракачанов се застрахова, че сроковете за реализация ще зависят от това кога ПИР ще бъде одобрен от Народното събрание.

Преди няколко дни в интервю за вестник „24 часа” министър Каракачанов оптимистично заяви, че до юли 2018 г. цялата процедура трябва да е приключила и да мина готовност за сключване на договор. Няколко дни пък преди това, в друго интервю, този път по телевизия Канал 3, Каракачанов каза, че очаква проектът за нов изтребител да се забави с година и половина – две.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18
Следваща публикация
Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

12 прочитания

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

16 прочитания

Спряха поръчката за ремонт на Ан-30

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и удължаване на ресурса на единствения Ан-30 се прекратява. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 28 януари 2019 г. Мотивите за това са открити нарушения.

1K прочитания

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

853 прочитания

Министър Каркачанов начерта опция за покупка на изтребители над бюджета

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов начерта възможен сценарии, в който България купува боен самолет, чиято покупка ще излезе над отпуснатия бюджет от 1,5 млрд. лева без ДДС. Това направи той днес, 17 декември 2018 г. в ефира на „Канал 3”.

11 прочитания
Меню