До края на месеца вкарват в Парламента изтребителния инвестиционен проект

13 прочитания

Актуализираният Инвестиционен проект за придобиването на нов изтребител трябва да бъде вкаран за обсъждане в Народното събрание до края на ноември 2017 г. Това се чете в отговор на парламентарен въпрос до министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

През миналата седмица група депутати от ГЕРБ зададоха въпрос на министър Каракачанов за това до колко се изпълняват препоръките в доклада на „Комисията „Gripen”. Военният министър отговаря, че на 25 октомври 2017 г. на заседание на Съвета по отбрана е приета пътната карта на проекта за придобиване на нов изтребител.

В отговорът си, който е подаден в писмена форма на Народното събрание, министър Каракачанов заявява, че в момента се работи по актуализиран вариант на Проекта за инвестиционен разход (ПИР), като плановете на МО и ВВС са до края на месец ноември ПИР да бъде внесен в Народното събрание.

Преди това да стане проектът трябва да мине през Министерски съвет, като до края на месеца има три правителствени заседания.

Каракачанов съобщава и какви са стъпките по пътната карта:

– Актуализиране на ПИР с дефиниране на ясна финансова рамка и определяне на страни, до които да се изпрати RFP
– Актуализиране на Борда за управление на проекта, ръководителя на проекта и работните екипи по направления
– Актуализиране на Методиката за избор
– Изпращане на ново запитване за даване на обвързваща оферта (RFP)
– Уведомяване на страните вече подали RFP за промените в процедурата
– Назначаване на работна група за оценка на постъпилите оферти
– Оценка на офертите и избор на доставчик
– Подготвяне на договор и неговото сключване по силата на Закона за международните договори

В отговорът си Каракачанов се застрахова, че сроковете за реализация ще зависят от това кога ПИР ще бъде одобрен от Народното събрание.

Преди няколко дни в интервю за вестник „24 часа” министър Каракачанов оптимистично заяви, че до юли 2018 г. цялата процедура трябва да е приключила и да мина готовност за сключване на договор. Няколко дни пък преди това, в друго интервю, този път по телевизия Канал 3, Каракачанов каза, че очаква проектът за нов изтребител да се забави с година и половина – две.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: Авиаторите са хора на честта, заради което политиците не ги разбират
Следваща публикация
Министър Каракачанов иска да разширява на преговорите за нов изтребител с F/A-18
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Не предлагаме да купим F-16, а да започнем преговори

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се опита да извърти случващото се в последните седмици около придобиването на нов изтребител, като каза, че няма решение за купуване на F-16, а само за започване на преговори. Това каза той днес, 6 януари 2019 г., в ефира на bTV.

Красимир Каракачанов: Ще ремонтираме и Су-25, в момента летят четири

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че има амбицията да се ремонтирт за малко средства щурмовите самолети Су-25. Според него, в момента летят четири такива самолета. Това каза той днес, 10 април 2018 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, който опира до геостратегически политически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. Това заявява той в интервю за последния брой на списание „Геополитика”.

Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.

Премиерът Бойко Борисов се е отдал на неясно насочен гняв във връзка със ситуацията с военната ни авиация. Това е станало на правителственото заседание, провело се на 28 ноември 2018 г. За това се чете в публикуваната стенограма от заседанието.

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…
Меню