Пет оферти за концесионирането на летище София

1K прочитания

След пет удължавания на срока за подаване на оферти днес, 11 април 2019 г. бяха отворени заявленията за участие в процедурата за определяне на концесионер и възлагане на концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване София“ – публична държавна собственост. Това съобщиха от транспортното ведомство.

Съгласно чл. 96, ал. 1 от Закона за концесиите, комисията за провеждане на процедурата е отворила получените в срок заявления в закрито заседание.

В срока за подаване на заявления и оферти бяха получени заявления от следните участници (така както са изписани от Министерство на транспорта):

1. Консорциум „Витоша“ с водещ член Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид. Участник в консорциума е и BCEGI Кънстракшън (Великобритания) Лтд, с едноличен собственик Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп;
2. Консорциум „Соф Кънект“ с водещ член Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Флугхафен Мюнхен;
3. Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи с водещ член ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Копенхаген Еърпортс А/С;
4. „Фрапорт България“ ЕАД. За изпълнението на изискването за технически способности и финансови възможности е посочено Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд;
5. Консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш. с водещ член „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ.

Комисията за провеждане на процедурата следва да извърши действията по допускане на участниците.

Офертите на допуснатите участници ще бъдат отворени в открито заседание на комисията, което ще се проведе на 9 май 2019 г. На заседанието могат да присъстват участниците или техни представители, както и други лица.

Концесията ще е за 420 месеца (35 години) и очакваната ѝ стойност е € 3 898 229 907,50. В тази сума влизат инвестициите, които концесионерът трябва да направи и плащанията, които концесионерът трябва да направи към държавата. Концесионерът ще трябва да инвестира минимум €600 млн. в летището.

От бъдещия концесионер ще се иска задължително да изгради трети терминал на летището до 10 години след началото на концесията, както и да разшири Терминал 2. На петата година от взимането на концесията трябва да бъде направено проучване дали е нужна втора писта. Ако такава нужда има, то концесионерът ще е длъжен да изгради нова полоса. Поради сериозния обем на подобна инвестиция, е предвидено концесията да може да се удължи с 12 години.

Първоначално плащане и то остава 550 млн. лева. Основната идея на правителството е да спасява фалиралата БДЖ със средства добити от концесията на столичното летище.

Размерът на годишното концесионно възнаграждение на не по-малко от 15 млн. лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година.

Първоначално срокът за подаване на оферти бе 22 октомври 2018 г., след това стана 22 ноември, после 29 януари 2019 г., след това 5 февруари и предпоследно – 4 април. Концесията бе стартирана на 5 юли миналата година.

Свързани теми

Предишна публикация
Приключи летателното учение ETAP-C 19-2
Следваща публикация
Lockheed Martin заяви готовност за по-бърза доставка на F-16 за България
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Скоро пускат отново концесията на летище София

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

Wizz Air стартира четири нови маршрута от София

Wizz Air стартира четири нови маршрута от София. От 25 март до 27 март 2018 г., някои от най-слънчевите дестинации в Европа – Ница, Лисабон, Малага и Атина, ще се присъединят към мрежата WIZZ.

ГВА започна проверка на Wizz Air, от компанията пуснаха извънреден полет за справяне с оувърбукинга

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) да извърши проверка на ситуацията с полетите на авиокомпания Wizz Air. Това съобщиха от транспортното министерство.

Меню