Скоро пускат отново концесията на летище София

8 прочитания

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

Според министър Морсковски до месец вероятно ще бъдат готови концесионните анализи на летище София, които правят Световната банка и Европейската банка за възстановяване. След като той е готов ще бъдат направени нужните корекции в процедурата и тя ще бъде пусната отново.

Московски изрази надежда, че до края на юни ще бъде факт подаването на оферти от заинтересуваните страни, а договорът с избрания кандидат ще може да се сключи до края на 2018 г.

В държавния бюджет за тази година е разписано, че се очакват приходи в размер на 480 млн. лева, които ще дойдат от първата еднократна вноска от концесионера и ще бъдат използвани за изплащане на част от дълговете на БДЖ.

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе вял. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в процедурата не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

През октомври 2017 г. бе подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предконцесионните анализи за летището, в който да се съдържат наличните до момента данни за трафика през 2015 и 2016 г. и юридически анализ за изминалите две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов заговори за покупка на медицински вертолети
Следваща публикация
Wizz Air пуска линия Виена – Варна
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 6

Изборите минаха, а ето го и новият епизод на „Авиокаст“. В него говорим за това,…

Shell ще доставя гориво на летище София

Съвместна компания на Shell Overseas Holdings и Motor Oil (Hellas) Corinth Refineries ще доставя авиационно гориво за летище София. Доставчик ще бъде Shell & MON Aviation Fuels Bulgaria, което е 100% дъщерно дружество на двете компании. Това съобщиха от компанията.

Авиокаст: Епизод 5

АВИОКАСТ се завръща след дълго отсъствие, този път за постоянно. Първият епизод на подновената поредица…

Стартират законови промени заради концесията на летище София

Министерство на транспортна инициира промени в Закона за концесиите с цел разширяване на кръга от потенциални кандидати за концесията на летище София. Предложенията на транспортното ведомство са качени на сайта strategy.bg за обществено обсъждане.

Разследват инцидент със сръбски ATR 72 над България

ATR 72-212A на Air Serbia e претърпял инцидент малко след излитането си от летище София на 26 ноември 2017 г. При инцидента се е откъснал панел от обшивката на машината. Няма пострадали, случаят се разследва.

Меню