Скоро пускат отново концесията на летище София

8 прочитания

В близките месеци отново ще бъде пусната концесията на летище София. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски, който днес, 9 януари 2018 г., участва в откриването на новата скоростна пътна връзка с Терминал 2 на столичното летище.

Според министър Морсковски до месец вероятно ще бъдат готови концесионните анализи на летище София, които правят Световната банка и Европейската банка за възстановяване. След като той е готов ще бъдат направени нужните корекции в процедурата и тя ще бъде пусната отново.

Московски изрази надежда, че до края на юни ще бъде факт подаването на оферти от заинтересуваните страни, а договорът с избрания кандидат ще може да се сключи до края на 2018 г.

В държавния бюджет за тази година е разписано, че се очакват приходи в размер на 480 млн. лева, които ще дойдат от първата еднократна вноска от концесионера и ще бъдат използвани за изплащане на част от дълговете на БДЖ.

Процедурата за отдаване на концесия на софийското летище бе стартирана през юни 2016 г. Срокът за подаване на документи бе удължаван многократно, но интересът към нея бе вял. В крайна сметка служебният кабинет „Герджиков” прекрати процедурата през април 2017 г. с аргументите, че изискванията в процедурата не отговарят на новите реалности около бума на нискотарифните авиокомпании и изчерпващият се капацитет на двата терминала.

През октомври 2017 г. бе подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за предконцесионните анализи за летището, в който да се съдържат наличните до момента данни за трафика през 2015 и 2016 г. и юридически анализ за изминалите две години.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов заговори за покупка на медицински вертолети
Следваща публикация
Wizz Air пуска линия Виена – Варна
8 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Участва ли турска фирма в процедурата за концесиониране на летище София?

Участва или не турска фирма в процедурата по концесиониране на софийското летище и дали тази фирма е вече предопределена за победител. Тази полемика се разгоря днес, 10 май 2019 г., след като вчера бяха отворени офертите на участничките в процеса.

Откриват нов ремонтен център на летище София

Нов център за техническа поддръжка се открива на летище София. Той е плод на съвместните усилия на българската авиокомпания „Роуз еър“ и българската компания „Глоубъл мейнтенънс“.

Ryanair пуска полети София – Единбург

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair Обяви днес, 27 февруари 2018 г., че със зимното си разписание ще стартира полети по линията София – Единбург. Билетите са в продажба от днес.

БСП отново атакува концесията на летище София

БСП отново ще направи опит да прекрати концесията на летище София, като внася сигнал до Европейската комисия (ЕК), твърдейки че условията на концесията са фактическа държавна помощ. Това стана ясно днес, 15 януари 2019 г.

Авиокаст: Епизод 5

АВИОКАСТ се завръща след дълго отсъствие, този път за постоянно. Първият епизод на подновената поредица…
Меню