Приключи летателното учение ETAP-C 19-2

880 прочитания

Днес, 11 април 2019 г. се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени сертификатите от летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 19-2”(ETAP-C 19-2). Това съобщиха от ВВС.

В него взеха участие България, Литвия, Германия и Чехия с транспортни самолети, екипажи и личен състав, а Испания, Европейски център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт участваха с личен състав.

България беше домакин на такъв тип учение за шеста поредна година, като този път ръководител от българска страна беше полк. Пейо Дончев – началник на сектор „Тактическа оценка и регламентиращи документи“ в Командване на Военновъздушните сили.

На церемонията присъстваше заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, който връчи сертификатите за успешно завършване на курса. В обръщението си към участниците той каза, че международното сътрудничество е ключово в днешното време на промени и несигурност и леталното учение е доказало през годините своята значимост за повишаване на нивото на оперативна съвместимост при участие в операции в съюзен формат. След това той благодари на всички, които са допринесли за успешното провеждане на курса, и подчерта, че именно отговорността и екипната работа са в основата на успеха.

Кратко приветствие към участниците отправи и директорът на курса полк. Хосе Луис Ромеро Алеге – командир на Европейския център за тактически въздушен транспорт в Сарагоса, Испания. Той благодари на всички за изключителния професионализъм, който значително е улеснил работата му, и изрази увереността си, че учението ще бъде много полезно на участниците в бъдещата им работа.

Свързани теми

Предишна публикация
Провали се обществената поръчка за ремонт на два L-39
Следваща публикация
Пет оферти за концесионирането на летище София
880 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО отхвърли съобщенията, че ремонтът на Су-25 ще струва 310 млн. лева

Министерство на отбраната излезе с нарочно съобщение, в което отхвърли съобщенията, че ремонтът на щурмовите самолети Су-25 ще струва 310 млн. лева. Съобщението се появи днес, 25 октомври 2018 г., малко преди 20 часа.

„Тракийско лято 2021” стартира

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка…

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Меню