Lockheed Martin заяви готовност за по-бърза доставка на F-16 за България

1K прочитания

Lockheed Martin има възможност да по-бърза доставка на българските F-16 и първите доставки да станат факт в края на 2022 г. Това се казва в изявление на Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, разпространено до медиите днес, 11 април 2019 г.

Изявлението идва на фона на информацията, че Мароко и Тайван имат интерес към покупката на големи количества F-16 Block 70/72. Уведомлението до Конгреса, че Мароко иска да купи 25 броя F-16 Block 70/72 бе публикувано в края на март. Твърди сделки за тези страни, обаче все още няма.

В изявление, направено две седмици преди церемонията за прерязване на лентата за откриването на новата производствена линия на Lockheed Martin за F-16 в Грийнвил, Южна Каролина, Робинсън каза, че макар последните поръчки да увеличават натоварването на компанията, новият завод вече има възможност да вдигне производствения си капацитет, за да отговори на нуждите на клиентите.

„Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат сред първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение в Грийнвил. Ако приемем, че договорът бъде подписан това лято, планираме да започнем обучението на българските пилоти и наземен персонал в САЩ не по-късно от 2021 г. и ще доставим първия български F-16 преди началото на 2023 г.”, заявява той.

АЕРО отправи запитване до Lockheed Martin за това дали първите български изтребители, които ще бъдат доставени в края на 2022 г. ще бъдат получен в България или ще остане в САЩ за обучение.

„Ако предположим, че договорът бъде подписан това лято, първият български изтребител може да бъде доставен от нашия завод в Грийнвил, Южна Каролина, в края на 2022г. Тъй като този изтребител първоначално ще бъде използван за обучение, доставката ще бъде направена до база в Америка.”, се казва в отговора на компанията.

По-рано от компанията бе заявено, че първите два F-16 ще останат в САЩ за обучение на инженерно-техническия персонал. Въпросните самолети ще бъдат доставени на по-късен етап. Според изказванията на Джим Робинсън от преди месец, първите доставки в България ще станат факт през 2023 г.

АЕРО отправи питане и дали ускореният график, който се представя зависи от подписване на договори с Мароко и Тайван. И дали ако тези договори не станат факт ще се изпълни доставка през 2023 г., както представители на компанията заявиха преди месец.

“Подписването на договорите с Мароко и друг клиент от Азия няма да повлияят върху доставката на изтребителите за България.”, се казва в отговора на Lockheed Martin, с който изданието ни разполага.

На въпроса, дали тези графици са съгласувани с Пентагона и американското правителство, които са реалните продавачи на F-16 у нас, ни бе отговорено, че компанията Lockheed Martin се гордее с това, че работи в пълно партньорство с американското правителство.

От Lockheed Martin заявяват още, че продължават да се ангажират с разгръщане на съоръжения за ремонт и поддръжка на самолетите в България, както и се ангажират с възможно партньорство с българската индустрия и евентуалното участие на местните академични институции в програми за научноизследователска и развойна дейност.

Свързани теми

Предишна публикация
Пет оферти за концесионирането на летище София
Следваща публикация
Събития в цялата страна по случай 12 април
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Стабилност на дъното

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.

Авиокаст: Епизод 21

В този епизод се включваме, за да обсъдим актуалната тема за политическите настроения около втората…
Меню