Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

804 прочитания

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Японските въоръжени сили са намерили останки от крилото на F-35A, които са се носили по океанската повърхност, това е ясна индикация, че самолетът се е разбил, но все още няма никаква яснота какво е причинило инцидента.

„Не сме извадили от водата нищо, което да ни помогне за определяне на причините за инцидента”, заявяват от японските ВВС за Reuters.

Изтребителят е потънал на дълбочина от около 1500 m. В него се намира и черната кутия, която може да позволи да се разреши загадката на инцидента.

Разбилият се изтребител, заедно с още три машини от същия тип, е излетял на 9 април от авиобаза Мисава, намираща се на тихоокеанското крайбрежие в северната част на основния японски остров Хоншу. Тренировъчната задача е започнала около 19,00 часа местно време.

Връзката с падналия изтребител е била загубена около 19,27 часа местно време, когато той се е намирал на около 135 km навътре в Тихия океан. Самолетът е бил изгубен и от радарите. Потвърдено е, че екипажът не е съобщил за проблеми на борда.

Задачата не е била свързана с полети на малка височина, а пилотът на авариралия самолет е бил с 3200 часа зад гърба си, от които 60 на F-35. Пилотът още не е открит и се води безследно изчезнал.

Очаква се японското правителство да наеме компания, която има възможност да извършва операции на големи дълбочини под вода, за да извади черната кутия на самолета и евентуално да унищожи по-чувствителни системи на авариралия F-35. Дълбочината от 1500 m прави задачата сериозна, но не и невъзможна.

Само преди две седмици бе обявено, че 302-ра ескадрила, към която се числи разбилият се изтребител, е достигнала първоначално ниво на бойна готовност. Полетите с типа в Япония са спрени до изясняване на случая.

Япония в момента е поръчала 42 броя F-35A. През миналия декември страната обяви планове да купи още 105 броя F-35 – 42 от които във варианта F-35B, а останалите конвенционалния F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет
Следваща публикация
Открити са останките на японския F-35A
804 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

Президентът Радев летя на изтребител Rafale

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

Меню