Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

804 прочитания

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Японските въоръжени сили са намерили останки от крилото на F-35A, които са се носили по океанската повърхност, това е ясна индикация, че самолетът се е разбил, но все още няма никаква яснота какво е причинило инцидента.

„Не сме извадили от водата нищо, което да ни помогне за определяне на причините за инцидента”, заявяват от японските ВВС за Reuters.

Изтребителят е потънал на дълбочина от около 1500 m. В него се намира и черната кутия, която може да позволи да се разреши загадката на инцидента.

Разбилият се изтребител, заедно с още три машини от същия тип, е излетял на 9 април от авиобаза Мисава, намираща се на тихоокеанското крайбрежие в северната част на основния японски остров Хоншу. Тренировъчната задача е започнала около 19,00 часа местно време.

Връзката с падналия изтребител е била загубена около 19,27 часа местно време, когато той се е намирал на около 135 km навътре в Тихия океан. Самолетът е бил изгубен и от радарите. Потвърдено е, че екипажът не е съобщил за проблеми на борда.

Задачата не е била свързана с полети на малка височина, а пилотът на авариралия самолет е бил с 3200 часа зад гърба си, от които 60 на F-35. Пилотът още не е открит и се води безследно изчезнал.

Очаква се японското правителство да наеме компания, която има възможност да извършва операции на големи дълбочини под вода, за да извади черната кутия на самолета и евентуално да унищожи по-чувствителни системи на авариралия F-35. Дълбочината от 1500 m прави задачата сериозна, но не и невъзможна.

Само преди две седмици бе обявено, че 302-ра ескадрила, към която се числи разбилият се изтребител, е достигнала първоначално ниво на бойна готовност. Полетите с типа в Япония са спрени до изясняване на случая.

Япония в момента е поръчала 42 броя F-35A. През миналия декември страната обяви планове да купи още 105 броя F-35 – 42 от които във варианта F-35B, а останалите конвенционалния F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
Гигантът Stratolaunch изпълни първи полет
Следваща публикация
Открити са останките на японския F-35A
804 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Общата цена за придобиването на F-35 се стабилизира

Общата цена за придобиването и разработка на 2456 броя F-35 предназначени за въоръжените сили на САЩ се е стабилизирала на ново от $406,1 млрд. Това съобщава агенция Bloomberg на база доклад на Пентагона, с който разполага.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Меню