Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

911 прочитания

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

В изказването си Путин заявява, че до момента се е планирала покупката на само 16 броя Су-57 в програмата за превъоръжаване до 2027 г. При наскоро проведен анализ в руското МО е установено, че цената на изтребителя може да падне с 20%, което заедно с други оптимизации на бюджета на руското МО, ще позволи по-сериозна поръчка.

Според Путин, до 2028 г. на въоръжение трябва да има три авиационни полка с новия изтребител, а договорът за това трябвало да бъде подписан съвсем скоро. В момента стандартния руски изтребителен авиационен полк е съставен от две ескадрили по 12 самолета. Така количеството споменато от Путин ще е наистина достатъчно за три полка.

През август 2018 г. бе подписан договор за първите два серийни Су-57, а според съобщения на руското МО тогава, планът бе за поръчка на още 13 самолета през 2020 г. Въпросната партида реално щеше да изпълнява основно учебна и експериментална работа.

Сложно е да се каже до колко планът обявен от Путин е реалистичен. Не е ясно и дали въпросните 76 изтребители ще са задвижени от базовия двигател АЛ-41Ф1 или с по-модерния „Изделие 30”, който трябва да осигури и исканите летателно-технически характеристики. Изпитанията на „Изделие 30” едва сега започват и се очакваше да приключат около средата на следващото десетилетие, за да осигурят пълномащабното серийно производство за след 2027 г.

Темпът на производство, който се залага при подобна поръчка би бил 9 – 10 изтребителя годишно, което не е невъзможно за изпълняване и кореспондира с темпа на производство на по-простия Су-35 (около 12 – 14 самолета годишно).

Изказването на Путин влиза и в противоречие със стратегията, която руското МО тихо възприе в последните години – за минимализиране на финансирането на програмите за създаване на изцяло ново въоръжение и вместо това покупка на модифицирани версии на вече налични модели. Самият вицепремиер на Русия Юрий Борисов, който преди това бе заместник-министър на отбраната, бе заявил, че наличното поколение изтребители е по-ефективно от финансова гледна точка.

В днешното си изказване Путин е заявил и че до 2028 г. трябва да бъдат купени 100 щурмови вертолета Ми-28НМ, както и че бойните действия в Сирия са показали редица несъвършенства на руските бойни самолети и вертолети, както и във въоръжението им, които трябва да бъдат отстранени.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация
Следваща публикация
Индия поръчва още 10 Ка-31
911 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Кувейт ще финализира сделката за Super Hornet

Кувейтското правителство е информирало САЩ, че има готовност да финализира сделката за придобиване на многоцелеви изтребители F/A-18E/F Super Hornets. Това съобщава местният вестник Al Rai.

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци и обобщи, че не е доволен от видяното.

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Меню