Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

911 прочитания

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

В изказването си Путин заявява, че до момента се е планирала покупката на само 16 броя Су-57 в програмата за превъоръжаване до 2027 г. При наскоро проведен анализ в руското МО е установено, че цената на изтребителя може да падне с 20%, което заедно с други оптимизации на бюджета на руското МО, ще позволи по-сериозна поръчка.

Според Путин, до 2028 г. на въоръжение трябва да има три авиационни полка с новия изтребител, а договорът за това трябвало да бъде подписан съвсем скоро. В момента стандартния руски изтребителен авиационен полк е съставен от две ескадрили по 12 самолета. Така количеството споменато от Путин ще е наистина достатъчно за три полка.

През август 2018 г. бе подписан договор за първите два серийни Су-57, а според съобщения на руското МО тогава, планът бе за поръчка на още 13 самолета през 2020 г. Въпросната партида реално щеше да изпълнява основно учебна и експериментална работа.

Сложно е да се каже до колко планът обявен от Путин е реалистичен. Не е ясно и дали въпросните 76 изтребители ще са задвижени от базовия двигател АЛ-41Ф1 или с по-модерния „Изделие 30”, който трябва да осигури и исканите летателно-технически характеристики. Изпитанията на „Изделие 30” едва сега започват и се очакваше да приключат около средата на следващото десетилетие, за да осигурят пълномащабното серийно производство за след 2027 г.

Темпът на производство, който се залага при подобна поръчка би бил 9 – 10 изтребителя годишно, което не е невъзможно за изпълняване и кореспондира с темпа на производство на по-простия Су-35 (около 12 – 14 самолета годишно).

Изказването на Путин влиза и в противоречие със стратегията, която руското МО тихо възприе в последните години – за минимализиране на финансирането на програмите за създаване на изцяло ново въоръжение и вместо това покупка на модифицирани версии на вече налични модели. Самият вицепремиер на Русия Юрий Борисов, който преди това бе заместник-министър на отбраната, бе заявил, че наличното поколение изтребители е по-ефективно от финансова гледна точка.

В днешното си изказване Путин е заявил и че до 2028 г. трябва да бъдат купени 100 щурмови вертолета Ми-28НМ, както и че бойните действия в Сирия са показали редица несъвършенства на руските бойни самолети и вертолети, както и във въоръжението им, които трябва да бъдат отстранени.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация
Следваща публикация
Индия поръчва още 10 Ка-31
911 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

Холандия купува още девет F-35

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Меню