Открити са останките на японския F-35A

1K прочитания

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Пилотът на изчезналия изтребител все още се води безследно изчезнал и акцията по издирването му продължава. В нея са се включили сили и средства на ВМС на САЩ, включително морски патрулен самолет P-8 Poseidon.

Разбилият се самолет е идентифициран с борден номер 79-8705 (на снимката горе). Това е първият F-35A сглобен от Mitsubishi в Япония и след това тестван в Нагоя.

Спрени са полетите с останалите 12 налични F-35A, както и с един новопроизведен самолет, който чака в Нагоя да започнат заводските му изпитания.

Разбилият се изтребител, заедно с още три машини от същия тип, е излетял от авиобаза Мисава, намираща се на тихоокеанското крайбрежие в северната част на основния японски остров Хоншу. Тренировъчната задача е започнала около 19,00 часа местно време.

Връзката с падналия изтребител е била загубена около 19,27 часа местно време, когато той се е намирал на около 135 km навътре в Тихия океан. Самолетът е бил изгубен и от радарите. Потвърдено е, че екипажът не е съобщил за проблеми на борда.

Само преди две седмици бе обявено, че 302-ра ескадрила, към която се числи разбилият се изтребител, е достигнала първоначално ниво на бойна готовност.

Япония в момента е поръчала 42 броя F-35A. През миналия декември страната обяви планове да купи още 105 броя F-35 – 42 от които във варианта F-35B, а останалите конвенционалния F-35A.

Свързани теми

Предишна публикация
Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония
Следваща публикация
Корпусът на морската пехота ще използва Harrier до 2028 г.
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16

Гръцкото правителство продължава да преговаря със САЩ и Lockheed Martin за модернизация на част от своите изтребители F-16 и се очаква в близки срокове да се вземе окончателното решение за вида и обема на модернизацията. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават

Споровете за резултатите от въздушния бой между изтребители от Пакистан и Индия, който стана факт на 27 февруари 2019 г., продължават. Днес, 5 април, бяха извадени нова порция от доказателства, които влизат в противоречие едни с други.

Grand Caravan катастрофира в Коста Рика

Турбовитлов самолет Cessna 208B Grand Caravan катастрофира в Коста Рика. При инцидента са загинали всички намиращи се на борда му 12 човека. Катастрофата е станала на 31 декември 2017 г.

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

Меню