Сглобяването на първия KF-X напредва

354 прочитания

Сглобяването на първия прототип на корейския боен самолет KF-X в завода в Сечеон, Южна Корея напредва и се очаква машината официално да бъде представена през април тази година.

Прототипът вече има двигатели F414, като от разпространените снимки се вижда, че в момента вървят довършителни работи по него. На кадрите се вижда, че отворените капаци на отсеците с авионика в носа са замъглени с цел секретност.

Сглобяването на прототипа стартира официално през септември 2020 г.

Очаква се първият полет на KF-X да стане факт в първата половина на 2022 г. През същата година ще бъдат завършени още два прототипа, а през 2023 г. останалите три. Изпитателната програма трябва да приключи към 2027 г., а серийното производство се очаква през 2028 г.

KF-X се разработва от KAI по поръчка на южнокорейското правителство.

Южнокорейските ВВС трябва да получат общо 120 машини до 2032 г., които да заменят сега експлоатираните остарели бойни самолети F-4E и F-5E/F. В програмата партньор е Индонезия (осигурява 20% от финансирането), която планира покупката на 48 машини, но там има неизпълнени ангажименти и няма кристална яснота, дали азиатската страна продължава да участва в KF-X. Цялостната стойност на програмата е около $7,4 млрд.

KF-X е трудно влиза в традиционната класификация на поколенията – при него ще бъдат взети сериозни мерки за намаляване на радарната и инфрачервена сигнатура, но той няма вътрешни отсеци за носене на оръжие. От KAI понякога го определят, като поколение 4,5. Програмата стартира през далечната 2001 г., но бе съпроводена с множество отлагания, технически трудности и липса на бюджет.

KF-X ще има максимална излетна маса от 25,4 тона, свърхзвукова скорост, полезен товар от около 7,7 тона и далечина на полет от 2900 km. Самолетът ще има едноместна и двуместна версия. Под всяко полукрило ще има три точки за окачване на боен товар, плюс четири точки за окачване на ракети „въздух – въздух” под фюзелажа. Отделно ще има точки за окачване на целеоказващ контейнер отстрани на корпуса.

KAI се надява да експортира 350 броя от KF-X в рамките на жизнения цикъл на програмата.

Свързани теми

Предишна публикация
Черна гора получи втория си Bell 505
Следваща публикация
Варианти, варианти…
354 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Първият сериен Су-57 е почти готов

Първият сериен изтребител от следващо поколение Су-57 е почти готов. Това съобщи заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС.

Меню