Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

513 прочитания

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Първо китайската цивилна авиационна администрация обяви, че нарежда на всички авиационни оператори в страната да спрат полетите с Boeing 737 Max 8 до второ нареждане, заради опасения в безопасността на самолета. Това засяга 96 машини в четири авиокомпании – Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines and Hainan Airlines.

Следващата забрана дойде от Индонезия, като цивилните авиационни власти също наредиха на всички авиокомпании в страната, които разполагат с Boeing 737 Max да спрат полетите с тях. Общо 11 самолета са засегнати от забраната – 10 експлоатирани от Lion Air и един от Garuda.

Отделно Ethiopian Airlines, чийто самолет катастрофира вчера, заявиха, че няма да изпълняват търговски полети с останалите им четири самолета Boeing 737 Max 8. Към нея се присъедини и малката авиокомпания от Каймановите острови Cayman Airways, която също спря да лети с двата си Max 8. Южноафриканската авиокомпания Comair, която има само един 737 Max 8, също обяви, че доброволно спира за сега полетите с този модел.

Спрените 113 самолета от типа са почти 1/3 от всички налични в момента самолети от поколението Max, които летят в момента.

Въпреки това, много от останалите оператори, които разполагат с този самолет, категорично заявиха, че имат доверие в типа и че следят внимателно разследването, но няма да спират полетите с Max.

Boeing има да изпълнява едва 93 поръчки за 737 от поколението NG, а останалите 4761 поръчки са за новото поколение Max. Всякакъв удар по репутацията на модела може да се отрази тежко на компанията. Днес при отварянето на борсите акциите на Boeing се сринаха веднага с почти 12%, но след това възстановиха част от загубената си стойност.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния започва процедура за доставка на още 36 броя F-16
Следваща публикация
Boeing 737 Max катастрофира в Етиопия
513 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Полетите с Boeing 737 Max спряха почти навсякъде

Операциите с Boeing 737 Max спряха почти навсякъде по света, след като днес, 12 март 2019 г., голям брой оператори и авиационни администрации забраниха търговските полети с типа, до второ нареждане.

Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

Boeing 737 загуби част от обшивката на двигателя си в полет

Boeing 737 на американската авиокомпания Southwest Airlines загуби част от обшивката на двигателя си в полет, а парчета от него разхерметизираха самолета, което доведе до смъртта на един от пасажерите. Инцидентът е станал днес, 17 април 2018 г.

Меню