ЕС се готви да наложи наказателни мита срещу американски самолети

796 прочитания

Европейският съюз обяви, че е готов да наложи наказателни мита на стойност $20 млрд. срещу вноса на американски стоки, включително и самолети. Това съобщава Reuters.

Решението на ЕС идва в отговор на решение на Вашингтон, според което САЩ ще разреши на гражданите си да завеждат дела срещу компании, които оперират в Куба, което от своя страна ще засегне редица европейски фирми.

В планираните наказателни мита влизат освен самолети и вертолети, земеделска техника, вина, земеделски продукти, тютюневи изделия, видео игри и други.

От планираните $20 млрд., $7 млрд. ще бъдат наказателните мита в авиационната област.

За сега не е ясно, кога тези мита ще влязат в сила и дали въобще ще влязат или двете страни ще се договорят за някакво решение.

Миналата седмица президентът Тръмп обяви, че планира да наложи наказателни мита в рамките на $11 млрд., заради неправомерна държавна помощ, която Airbus е получавала.

САЩ и ЕС водят спорове около субсидиите, които Boeing и Airbus получават от дълги години. През миналата година Световната търговска организация обяви, че Airbus действително е получавала неразрешена държавна помощ, но организацията не е обявила какви ответни мерки има право да вземе САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция гледа сериозно към F-35
Следваща публикация
Фалира една от най-големите индийски авиокомпании
796 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет танкера A330 MRTT

Германия и Норвегия поръчват съвместно пет въздушни танкера Airbus A330 MRTT в рамките на програмата за съвместна експлоатация под шапката на НАТО и ЕС. До момента в програмата участваха Холандия и Люксембург с две машини.

Airbus успя да пласира нови A400M

След повече от десетилетие без нови поръчки, европейският самолетостроител Airbus успя да пласира два военно-транспортни…

Boeing и Embraer преговарят за сливане

Американският самолетостроител Boeing води преговори с бразилската компания Embraer за евентуално сливане. Това потвърдиха от двете компании, след като по-рано Wall Street Journal съобщи за разговорите между двата гиганта.

Япония търси нов боен вертолет

Япония е започнала процес по избор на нов боен вертолет, който да замести сега използваните щурмови машини AH-1S. Страната вече е изпратила запитване за информация (RFI).

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…
Меню