Гърция гледа сериозно към F-35

1K прочитания

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

След като в началото на април 2019 г. Пентагона призна, че гледа на Гърция като потенциален скорошен клиент на изтребителя F-35, министърът на отбрана на страната Евангелос Апостолакис потвърди, че това е така.

„Освен модернизацията на F-16, ние сме в процес на избор на нов боен самолет, който да замести най-старите ни изтребители в близко бъдеще”, заявява Апостолакис и уточнява, че говори за F-35.

Посланикът на САЩ в Гърция Джефри Рос Паят е заявил също, че след модернизацията на F-16, покупката на F-35 е естествена стъпка.

Според редица гръцки медии, Атина вече е поискала информация за цените, сроковете и условията за доставка за 25 – 30 броя F-35A. Сделката, обаче няма как да стане без Гърция да договори със САЩ изгодна схема за разсрочено плащане с гратисен период. Договарянето на тази схема вероятно ще отнеме доста повече време.

В момента е започнала работа по модернизация на 84 от най-новите гръцки F-16C/D (54 броя D Block 52+ и още 30 от Block 52+ Advanced) до стандарта F-16V. Първите самолети ще бъдат доставени през 2022 г., а работата трябва да приключи до средата на 2027 г.

В същото време ВВС на страната продължават да експлоатират едно крило с около 30 – 35 броя F-4E, както и 38 изтребителя от Block 50 (доставени през 1997 – 1998 г.) и 32 от най-старите Block 30 (доставени 1989 – 1990 г.). Отделно страната разполага и с микс от базови Mirage 2000EG и модернизирани Mirage 2000-5 Mk. II. Част от тях са доставяни между 1989 и 1990 г., а малка част през 2001 – 2002 г.

Така Гърция ще се нуждае от почти 100 нови бойни самолета след средата на следващото десетилетие, ако иска да запази цифровия състав за военновъздушните си сили. Всичко това идва на фона с тежката финансова криза, в която е изпаднала страната от близо 10 години.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing е приключил с изпитанията на софтуерния ъпдейт за 737 Max
Следваща публикация
ЕС се готви да наложи наказателни мита срещу американски самолети
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша е близо до сделка за F-35

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Меню