Фалира една от най-големите индийски авиокомпании

617 прочитания

След месеци на финансови проблеми, индийската авиокомпания Jet Airways обяви, че прекратява операциите си. Това стана днес, 17 април 2019 г. Компанията бе един от най-големите оператори в Индия.

Дълговете на компанията възлизат на около $1,2 млрд. и от няколко седмици бе ясно, че това ще доведе до спиране на операциите, след като кредиторите отказаха да отпуснат нови $217 млн. заем.

„Авиокомпанията няма друг избор, освен да прекрати временно летателните си операции”, се казва в изявление на Jet Airways, което бе публикувано по-рано днес.

Към края на март 2019 г. авиокомпанията имаше 115 самолета и изпълняваше над 600 полета дневно, като служителите ѝ бяха близо 16 000. В последните седмици Jet Airways започна да връща самолети на лизингодателите и да анулира полети, в опит да продължи операциите си възможно най-дълго.

Jet Airways съществува от над 25 години, но в последните години финансовите ѝ резултати бяха изключително лоши. От 2010 до 2018 г. само през 2016 и 2017 г. авиокомпанията бе на малка печалба.

Причините за залеза на Jet Airways се коренят най-вече в бума на нискотарифните авиокомпании в Индия, като IndiGo и SpiceJet, висоците цени на керосина в последните месеци и слабата рупия.

От Jet Airways твърдят, че ще се опитат да намерят външен инвеститор, който да купи авиокомпанията и да се опита да я възстанови.

Jet Airways става поредният сравнително голям играч в авиационния бранш, който фалира от началото на годината. Преди това бяха Wow Air, Germania, Flybmi и Flybe.

Интересно е, че Jet Airways бе заявила малко над 200 броя от модела Boeing 737 Max. За лизингодателите ще е много трудно да намерят нови клиенти на самолетите, предвид настоящата криза с типа, което е много вероятно да доведе до анулиране на поръчки.

Свързани теми

Предишна публикация
ЕС се готви да наложи наказателни мита срещу американски самолети
Следваща публикация
Унгария отново не успя да продаде старите си МиГ-29
617 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия получи първите си CH-47 Chinook

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

Пилотите на катастрофиралия 737 Max са се борили с управлението през целия полет

Екипажът на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines се е борил с управлението по времето на целия шестминутен полет, тъй като непрекъснато са идвали команди за пикиране, поради грешни данни от бордните сензори. Това показва предварителния доклад за катастрофата от 10 март 2019 г., цитирани от Reuters.

Индия получи своите първи Rafale

Индия официално получи своите първи четири многоцелеви изтребители Dassault Rafale DH/EH. Това стана днес, 8 октомври 2019 г. в линията за крайно сглобяване в Мериняк, край Бордо.

Boeing показа 10 000-ния 737

Boeing показа 10 000-ния произведен самолет от модела 737 от пускането му в производство през 1967 г. Машината е сглобена в завода на компанията в Рентън, край Сиатъл.

Boeing с препоръка за повишаване на авиационната безопасност във връзка с индонезийската катастрофа

Boeing излезе с бюлетин за повишаване на авиационната безопасност, във връзка с катастрофата на индонезийския Boeing 737 Max. Бюлетинът третира ситуации, в които екипажът получава грешни данни от сензорите за ъгъл на атака. Това съобщават от Reuters.

Меню