Все още не могат да открият японския F-35A

493 прочитания

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Самолетът, който изчезна при полет над Тихия океан се е разбил на около 135 km източно от японското крайбрежие. Останки от него бяха намерени на повърхността, но не е ясно къде точно е потънал самолета и къде се намира останките му на дъното. Няма и следа от 41-годишния майор, който е пилотирал машината.

„Средно по един самолет, вертолет, два патрулни кораба и дистанционно управляема подводница, непрекъснато издирват самолета в зоната, където той се е разбил”, казва източник на AP в японското военно министерство.

Отделно, САЩ също използват един самолет и един кораб за издирването и за сега не се очертава то да бъде спирано.

Японският военен министър Такеши Ивая е заявил, че инцидентът с F-35A ще бъде част от обсъжданото по време на срещата му с американския му колега, която ще стане през този петък.

„F-35A е самолет, който има на борда си много секрети, които трябва да бъдат защитени”, споделя Ивая с журналисти.

Въпросът с откриването на останките започва да става невралгичен, не само защото без тях не може да се установи причините за инцидента, но и заради факта, че към тях със сигурност ще имат интерес Русия и Китай.

В момента от японското МО съобщават, че не са забелязали подозрителна активност в района на инцидента.

В същото време, от японското военно ведомство съобщават, че между юни 2017 и януари 2019 г. е имало седем случая на аварийни кацания заради откази в полет на наличните F-35A. Както стана вече ясно, разбилият се изтребител е минал пред два такива инцидента.

Едно от аварийните кацания е било заради отказ на мониторинговата система, която е показала несъществуващ технически проблем, но останалите шест са били действителни откази. При четири от отказалите в полет самолети, включително изчезналия, крайното сглобяване е правено в Япония.

От японското МО, обаче не бързат с изводите дали се касае за някакъв производствен проблем.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария отново не успя да продаде старите си МиГ-29
Следваща публикация
Тръмп предложи на Boeing да ребрандира 737 Max, но компанията има други идеи
493 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

Меню