Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

3K прочитания

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

В рамките на предходните два дни отстрелите и стрелбите на пилотите през дневната и нощна част преминаха отлично . В тях взеха участие 16 летци, десет от които изпълниха отстрели през нощта.

Всички задачи бяха изпълнени точно в съответствие с методическите схеми и се оценяват на „ОТЛИЧЕН” от ръководството на учението. Екипажите на МиГ-29 летяха в разсредоточена колона на разстояние 5 минути дистанция между самолетите. Целта на всеки от тях бе да изпълни поставена задача в зависимост от нивото на подготовка и опит, който притежава до момента.

Първият от самолетите МиГ-29 изпълни отстрел с ракети въздух-въздух за малка дистанция без мишена с цел пилотът да отработи действията в кабината и се запознае с особеностите в техниката на пилотиране по време на реален пуск. За първи път в стрелбите с такава задача вчера се включи старши лейтенант Александър Велинов, който бе приучен на МиГ-29 през 2018 г. Днес той изпълни и стрелба по реална цел.

Задачата на втория МиГ-29 бе да захване мишената с топлопеленгатора и ракетите и при достигане на дистанции за стрелба да се отклони от курса и да извърши пуск без да сбие мишената. Цел на третият екипаж бе да порази и унищожи парашутната мишена от типа СПМ-100. Така, по една въздушна цел работят двама летци на МиГ-29. Стрелбите бяха извършени с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э.

Бойните стрелби по въздушна мишена на зенитния полигон Шабла са своеобразен връх в изграждането на летателните и бойни умения на летците от изтребителната авиация. Целта е бойните пилоти да усъвършенстват своите навици за работа с комплекса за въоръжение на самолета и да бъдат оценени постигнатите от тях резултати чрез реално използване на средства за поразяване на въздушни цели.

Снимки: Авиобаза Граф Игнатиево

Свързани теми

Предишна публикация
Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Graf Tech MiG-29 bulaf

Авиобаза Граф Игнатиево работи в условията на извънредно положение

Летателната дейност на екипажите на самолети МиГ-29, носещи бойно дежурство, се провежда регулярно с цел поддържане на подготовката и носене на непрекъснато бойно дежурство. Това се казва в съобщение на МО, публикувано днес, 24 април 2020 г.

Унгария модернизира своите Gripen

Унгарското правителство сключи договор с шведската агенцията за отбранителна аквазиция FMV за модернизация на унгарските…

Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS

В обща декларация, ръководителите на Dassault Aviation Ерик Трапие и на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, подканиха правителствата на Франция и Германия да подпишат възможно най-скоро нови договори за разработката на бойната система от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System).

Меню