Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

3K прочитания

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

В рамките на предходните два дни отстрелите и стрелбите на пилотите през дневната и нощна част преминаха отлично . В тях взеха участие 16 летци, десет от които изпълниха отстрели през нощта.

Всички задачи бяха изпълнени точно в съответствие с методическите схеми и се оценяват на „ОТЛИЧЕН” от ръководството на учението. Екипажите на МиГ-29 летяха в разсредоточена колона на разстояние 5 минути дистанция между самолетите. Целта на всеки от тях бе да изпълни поставена задача в зависимост от нивото на подготовка и опит, който притежава до момента.

Първият от самолетите МиГ-29 изпълни отстрел с ракети въздух-въздух за малка дистанция без мишена с цел пилотът да отработи действията в кабината и се запознае с особеностите в техниката на пилотиране по време на реален пуск. За първи път в стрелбите с такава задача вчера се включи старши лейтенант Александър Велинов, който бе приучен на МиГ-29 през 2018 г. Днес той изпълни и стрелба по реална цел.

Задачата на втория МиГ-29 бе да захване мишената с топлопеленгатора и ракетите и при достигане на дистанции за стрелба да се отклони от курса и да извърши пуск без да сбие мишената. Цел на третият екипаж бе да порази и унищожи парашутната мишена от типа СПМ-100. Така, по една въздушна цел работят двама летци на МиГ-29. Стрелбите бяха извършени с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э.

Бойните стрелби по въздушна мишена на зенитния полигон Шабла са своеобразен връх в изграждането на летателните и бойни умения на летците от изтребителната авиация. Целта е бойните пилоти да усъвършенстват своите навици за работа с комплекса за въоръжение на самолета и да бъдат оценени постигнатите от тях резултати чрез реално използване на средства за поразяване на въздушни цели.

Снимки: Авиобаза Граф Игнатиево

Свързани теми

Предишна публикация
Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)
Следваща публикация
Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо
3K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Испания се присъединява към френско-германския проект за нов изтребител

Испания ще се присъедини към френско-германския проект за създаване на изтребител от следващо поколение (NGF) в рамките на по-широката програма за създаване на бъдеща бойна въздушна система (FCAS). Това съобщава Jane’s.

Провали се процедурата за доставка на пиросредства

Процедурата за доставка на пиротехнически средства за нуждите на Военновъздушните сили се провали и министърът на отбраната я прекрати със своя заповед от 14 септември 2017 г. Това се чете от документите публикувани на сайта на МО.

Меню