Български и испански изтребители ще изпълняват съвместен „ер полисинг”

286 прочитания

Български и испански изтребители ще изпълняват съвместно мисията „ер полисинг” над България до 31 март 2022 г. За това съобщават от МО на България днес, 9 февруари 2022 г. Това става с решение на Министерски съвет от 24 януари тази година.

„При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство  българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS)”, се казва в съобщението на МО.

В решението на Министерски съвет, което дава разрешение на българска територия да се базират до 130 души и до четири изтребителя Eurofighter Typhoon, се чете още, че дежурните самолети на Кралство Испания се ограничават до изпълнение на задачи по заемане на зона за дежурство във въздуха, изпълнение на прехват на въздушна цел и визуално опознаване, разпитване, съпровождане и намеса.

„Не се разрешава употреба на оръжие, включително за предупредителна стрелба, от дежурните самолети на Кралство Испания”, се чете още в решението на Министерски съвет.

Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Очаква се испанските изтребители Eurofighter да се приземят в авиобаза Граф Игнатиево този петък (11 февруари), след което да извършат задачи по опознаване на района, съвместни тренировъчни полети и последващото им сертифициране за мисията „ер полисинг”. Това вероятно ще стане факт през следващата седмица.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. Участието на личен състав и техника от българските Военновъздушни сили в съвместните операции по „ер полисинг“ доказват способностите на бойната авиация на България да действа интегрирано със силите на съюзническите държави за гарантиране на въздушната сигурност на страните от Източния фланг на Алианса, пишат от МО.

Възможността за изпълнение на т.нар. „съвместен ер полисинг”, тоест български и чужди изтребители да охраняват едновременно небето ни, бе създадена с изменение в Закона за отбраната и въоръжените сили, което бе прието, с доста полемики, в началото на 2016 г. От тогава подобна мисия е изпълнявана само три пъти – за седмица през септември 2016 г. от американски F-15, за малко повече от три месеца от италиански Eurofighter през лятото и есента на 2017 г. и от американски F-16 за месец през есента на 2020 г.

Концепцията за т.нар. „усилен ер полисинг” (enhanced Air Policing) бе въведена в НАТО след анексирането на Крим през 2014 г. В нейните рамки в Балтийските страни, Полша, Румъния и България се изпращат допълнителни изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът Радев: F-16 ще закъснее немалко
Следваща публикация
Нови наземни радари – евентуално след актуализация на бюджета през лятото
286 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Японски F-35A изчезна над Тихия океан

Изтребител F-35A от състава на японските ВВС изчезна над Тихия океан по време на тренировъчна задача. Стартирана е операция по търсене и спасяване. Това стана днес, 9 април 2019 г.

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Стартираха командно-инструкторски полети с L-39 в Граф Игнатиево

С провеждане на инструкторско-методически летателен ден започнаха първите полети на командно-инструкторския състав на самолет L-39ZA в авиобаза Граф Игнатиево днес, 15 януари 2019 г. Това съобщават от ВВС.

Хърватската сделка за употребяваните израелски F-16 е пред фактически провал

Сделката за продажбата на 12 употребявани изтребители F-16C/D Barak между Израел и Хърватско е изправена пред фактическия си провал, а причината за това е отказ на САЩ да дадат разрешение за нея.

Меню