Гърция ще купи MQ-9 Reaper

843 прочитания

Гръцкото правителство е постигнало споразумение за покупка на безпилотни апарати от висок клас General Atomics MQ-9 Reaper. Това е съобщила гръцката телевизия ANT.

Според телевизията, очакваната стойност на сделката е около €50 млн. и включва три апарата MQ-9 Reaper, две наземни станции за управление и друго съпътстващо оборудване . Апаратите ще се използват, както за увеличаване на разузнавателните способности на гръцките ВВС, така и за чисто наблюдателни задачи в акваторията на Егейско море.

Не става ясно дали гръцките MQ-9 ще са въоръжени или не.

Гръцките ВВС в момента разполагат единствено с тактическия безпилотен апарат HAI Pegasus, който е гръцко производство и има излетна маса от 250 kg.

За сравнение, максималната излетна маса на MQ-9 достига 4760 kg., задвижва се от газотурбинен двигател с мощност от 670 kW, има продължителност на полета от над 14 часа, когато е напълно натоварен и може да взима въоръжение с маса до 1400 kg. на външно окачване.

Ако Гърция подпише договор за MQ-9 тя ще стане поредния оператор на типа след САЩ, Франция, Индия, Италия, Холандия, Испания и Великобритания.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя първият ACJ319neo
Следваща публикация
Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части
843 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция модернизира около 120 от своите F-16

Гърция ще модернизира около 120 от своите изтребители F-16C/D до стандарта F-16V. Това стана ясно днес, 17 октомври 2017 г., по време на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в САЩ.

Примитивни дронове за болезнени удари

Технологии примитивни, но в същото време достатъчно ефективни за основното предназначете, които тепърва ще се развиват, с огромен потенциал за използване на терористични цели. Това е основния извод, който може да се направи от изложбата на самоделни ударни безпилотни летателни апарати (БЛА), популярно известни и като дронове, на оръжейното изложение “Армия-2018“ в Кубинка.

Забраняват се полетите с дронове над голяма част от София

От съображения за сигурност ГД „ГВА” забранява полетите с безпилотни управляеми въздухоплавателни средства (дронове) над голяма част от София. Забраната влиза в сила от днес, 10 януари 2018 г. и важи до 30 юни 2018 г. Това съобщиха от ГВА.

Меню