Гърция ще купи MQ-9 Reaper

843 прочитания

Гръцкото правителство е постигнало споразумение за покупка на безпилотни апарати от висок клас General Atomics MQ-9 Reaper. Това е съобщила гръцката телевизия ANT.

Според телевизията, очакваната стойност на сделката е около €50 млн. и включва три апарата MQ-9 Reaper, две наземни станции за управление и друго съпътстващо оборудване . Апаратите ще се използват, както за увеличаване на разузнавателните способности на гръцките ВВС, така и за чисто наблюдателни задачи в акваторията на Егейско море.

Не става ясно дали гръцките MQ-9 ще са въоръжени или не.

Гръцките ВВС в момента разполагат единствено с тактическия безпилотен апарат HAI Pegasus, който е гръцко производство и има излетна маса от 250 kg.

За сравнение, максималната излетна маса на MQ-9 достига 4760 kg., задвижва се от газотурбинен двигател с мощност от 670 kW, има продължителност на полета от над 14 часа, когато е напълно натоварен и може да взима въоръжение с маса до 1400 kg. на външно окачване.

Ако Гърция подпише договор за MQ-9 тя ще стане поредния оператор на типа след САЩ, Франция, Индия, Италия, Холандия, Испания и Великобритания.

Свързани теми

Предишна публикация
Полетя първият ACJ319neo
Следваща публикация
Боеготовността на F-35 страда от липса на резервни части
843 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing показа прототипа на своя Loyal Wingman

Boeing показа първия прототип на бойния безпилотен летателен апарат създаден в рамките на австралийската програма Loyal Wingman-Advanced Development Programme. Това стана днес, 5 май 2020 г.

Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандуми за разбирателство за съвместна работа по четири проекта в областта на отбраната. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Китай показа транспортен БЛА

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

Меню