Швеция обмисля да запази Gripen C/D до 2035 г.

684 прочитания

Швеция обмисля да запази част от своя флот от Gripen C/D за по-дълъг период, отколкото сега планирания, с цел запазване на броя бойни самолети, които в момента са на въоръжение в шведските ВВС. Това съобщава Flightglobal.

До скоро Швеция планираше да замени сега експлоатираните 100 броя Gripen C/D с 60 броя от по-съвършения модел Gripen E. Наличните изтребители от модела C/D трябваше да се свалят от въоръжение около 2025 – 2026 г.

Сега обаче Швеция сериозно обмисля да запази част от тези самолети за допълнителни 10 години, до около 2035 г. Дали това ще стане факт ще стане ясно след средата на май, когато се чака публикуването на плана за развитие на шведските въоръжени сили в периода 2020 – 2025 г.

Дебатите за това колко бойни самолета да има Швеция текат вече повече от пет години. Поръчаните в момента 60 броя Gripen E се смятат за недостатъчни, но въпреки изказваните желания за поръчка на допълнителни машини от същия тип, това за сега не става факт.

В момента се очаква преди края на годината първия сериен Gripen E да бъде предаден на шведските ВВС.

Въпреки, че Швеция планира да пенсионира своите Gripen C/D, те по същество са нови самолети на възраст между 4 и 16 години. Поради това се планираше части, системи и агрегати от тях да се използват в строежа на новите Gripen E, но в крайна сметка тези планове бяха отказани.

Saab има планове да развива модела C/D до към 2050 г., като част от тези планове бяха разкрити в България, докато компанията се опитваше да продаде изтребителя си тук. Запазването на въоръжение на модела в Швеция за по-дълго може да даде по-силен експортен импулс за модела C/D, след като в последните години бяха отбелязани няколко сериозни провала в маркетинговите му кампании.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития
Следваща публикация
TAI показва новите си вертолетни проекти
684 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Меню