Boeing с влошени резултати в резултат на кризата със 737 Max

456 прочитания

Американският самолетостроител Boeing показва влошени резултати в резултат на кризата с най-продавания им модел 737 Max. За първите четири месеца на 2019 г. са доставени с 24% по-малко самолети в сравнения със същия период през миналата година. Това съобщава Reuters.

През април са доставени точно 23 самолета, от които девет са от предишното поколение 737, което не е засегнато от забраната за полети на поколението Max. Останалите доставки са за широкофюзелажни лайнери.

Както може да се очаква, компанията не е получила нито една нова поръчка за модела 737 през април. Полетите със 737 Max са спрени вече два месеца, а компанията се опитва да ги върне в полет, но това вероятно няма да стане преди лятото.

Доставките на новото поколение 737 Max бяха спрени в началото на март, когато повсеместно бяха прекратени полетите с типа, след две сходни катастрофи в Етиопия и Индонезия в рамките на по-малко от пет месеца.

Още през миналия месец Boeing се отказа от плановете си за финансовата 2019 г., спряха да изкупуват свои акции от свободния пазар и намалиха темпа на производство на 737 Max от 52 на 42 самолета месечно. От началото на кризата компанията е поевтиняла с десетки милиарди, заради спада на цената на акциите ѝ. Точно преди кризата те се търгуваха за около $422 на акция, докато сега цената им е около $344.

Спирането на доставките на най-продавания модел има и друго негативно финансово измерения – компанията получава пълната сума за машината в момента, в който я предаде на крайния клиент. Това значи и че Boeing може да започне да изпитва глад за оборотни средства, поради липсата на приходи от доставките.

През април Boeing регистрира едва четири нетни поръчки, а нетните поръчки от началото на годината са на минус 119. Портфолиото на компанията пострада и от фалита на индийската авиокомпания Jet Airways през миналия месец. Компанията имаше заявки за 206 машини от Boeing.

Свързани теми

Предишна публикация
Планира се покупката на допълнителни Ту-160М2
Следваща публикация
Индия получи първия си AH-64
456 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing 787-10 получи типов сертификат

Авиолайнерът Boeing 787-10 получи типов сертификат за летателна годност от Федералната авиационна администрация на САЩ. Това е станало на 22 януари 2018 г. и отваря пътя към вкарване на модела в търговска експлоатация.

Turkish Airlines поръчва 40 броя 787-9

Turkish Airlines ще поръчат 40 от широкофюзелажните лайнери Boeing 787-9. Това съобщава самолетостроителят Boeing.

Boeing 777-9 ще изпълни първия си полет през юни

Boeing планира да започне летателните изпитания с модела 777-9 през юни. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с графика на самолетостроителя.

Белият дом и Boeing стигнаха до неформално споразумение за следващия Air Force One

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп постигна неформално споразумение със самолетостроителя Boeing за това, програмата за създаване на следващия президентски самолет да не надхвърля $3,9 млрд. Това съобщава Reuters.

Полетите на Starliner ще се отложат

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

Излиза предварителният доклад за катастрофата на 737 на Lion Air

Предварителния доклад за катастрофата на Boeing 737 Max на индонезийската авиокомпания Lion Air ще бъде публикуван утре, 28 ноември 2018 г. Това съобщава Reuters, като агенцията съобщава предварително за неговото съдържание.

Меню