Boeing с влошени резултати в резултат на кризата със 737 Max

456 прочитания

Американският самолетостроител Boeing показва влошени резултати в резултат на кризата с най-продавания им модел 737 Max. За първите четири месеца на 2019 г. са доставени с 24% по-малко самолети в сравнения със същия период през миналата година. Това съобщава Reuters.

През април са доставени точно 23 самолета, от които девет са от предишното поколение 737, което не е засегнато от забраната за полети на поколението Max. Останалите доставки са за широкофюзелажни лайнери.

Както може да се очаква, компанията не е получила нито една нова поръчка за модела 737 през април. Полетите със 737 Max са спрени вече два месеца, а компанията се опитва да ги върне в полет, но това вероятно няма да стане преди лятото.

Доставките на новото поколение 737 Max бяха спрени в началото на март, когато повсеместно бяха прекратени полетите с типа, след две сходни катастрофи в Етиопия и Индонезия в рамките на по-малко от пет месеца.

Още през миналия месец Boeing се отказа от плановете си за финансовата 2019 г., спряха да изкупуват свои акции от свободния пазар и намалиха темпа на производство на 737 Max от 52 на 42 самолета месечно. От началото на кризата компанията е поевтиняла с десетки милиарди, заради спада на цената на акциите ѝ. Точно преди кризата те се търгуваха за около $422 на акция, докато сега цената им е около $344.

Спирането на доставките на най-продавания модел има и друго негативно финансово измерения – компанията получава пълната сума за машината в момента, в който я предаде на крайния клиент. Това значи и че Boeing може да започне да изпитва глад за оборотни средства, поради липсата на приходи от доставките.

През април Boeing регистрира едва четири нетни поръчки, а нетните поръчки от началото на годината са на минус 119. Портфолиото на компанията пострада и от фалита на индийската авиокомпания Jet Airways през миналия месец. Компанията имаше заявки за 206 машини от Boeing.

Свързани теми

Предишна публикация
Планира се покупката на допълнителни Ту-160М2
Следваща публикация
Индия получи първия си AH-64
456 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Програмата F-35 страда от забавена доставка на части

Многомилиардната програма F-35 страда от сериозни забавяния в доставката на части, като ситуацията допълнително се усложнява от американското решение за изхвърлянето на Турция от проекта. Това съобщава Bloomberg.

Карго самолетите може да преминат към едночленни екипажи в обозримо бъдеще

Преминаването от двучленен към едночленен екипаж може да спести милиарди на авиационната индустрия, но за сега единствено това е реалистично да се случи на борда на карго авиокомпаниите. Това съобщава Reuters в свой репортаж по темата.

Меню