Планира се покупката на допълнителни Ту-160М2

1K прочитания

Руското МО планира покупката на допълнителна серия от обновените стратегически бомбардировачи Ту-160М2. Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на визитата си в Казанския авиационен завод, която стана факт вчера, 13 май 2019 г.

Според авторитетния руския вестник „Коммерсантъ”, това може да е сигнал, че проектът за нов стратегически бомбардировач ПАК ДА ще се забави сериозно и че ще бъде купуван в малки обеми.

Според изявлението на Путин пред работниците в Казанския авиационен завод, броя на поръчаните Ту-160М2 ще нарасне. Руският президент е изтъкнал, че това е практически нов самолет, който е много нужен на руските въоръжени сили, като е припомнил, че през януари 2018 г. бяха поръчани първите 10 серийни самолета. На Путин е било показано производството на елементите за Ту-160М2.

Освен договорът за създаване и производство на 10 нови Ту-160М2, руското МО е сключило и договор с „Туполев” за модернизация на част от наличните Ту-160 до новия вариант Ту-160М.

В същото време „Туполев” работи и по проекта за нов стратегически бомбардировач известен под индекса ПАК ДА. Известно е, че в момента се работи по първия прототип, който може да е готов около 2022 г., да полети около 2025 – 2026 г. и да влезе в серийно производство до края на следващото десетилетие.

„Коммерсантъ” обаче съобщава, че макар и сроковете да остават непроменени в руското МО предпочитат да купуват Ту-160М2, а поръчките за ПАК ДА да стоят в рамките на разумния минимум.

Според източник на вестника от руската авиационна промишленост, на Ту-160М2 се гледа, като на по-ефективно капиталовложение, докато ПАК ДА ще остане за по-далечното бъдеще. Идеолог на това е новият руски вицепремиер Юрий Борисов, който преди бе заместник-министър на отбраната. Борисов и разчитал също така и на покупка на още Су-35С, а новият Су-57 оставял за по-далечно бъдеще.

Идеята за рестарт на производството на Ту-160 и дълбока модернизация на машината бе лансирана за първи път в началото на 2015 г. Ту-160М2 няма да има промени в конструкцията, но ще се задвижва от двигатели НК-32 от нова модификация, които ще имат по-малък горивен разход. Авиониката на самолетът ще бъде изцяло подменена, ще има нова система за самозащита, ново въоръжение и други промени.

Руските ВКС имат нужда от около 50 нови стратегически бомбардировача, които да заменят сега използваните Ту-95МС.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия поръчва още 10 Ка-31
Следваща публикация
Boeing с влошени резултати в резултат на кризата със 737 Max
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

Първи полет за новия танкер Ил-78М-90А

Новият руски самолет-танкер Ил-78М-90А изпълни успешно своя първи полет днес, 25 януари 2018 г. Това съобщава ТАСС, цитирайки информационната служба на компанията „Илюшин”.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Детайли по проекта ПАК ДА

Френското списание „Air & Cosmos“ публикува интересни данни за руския проект за създаване на нов стратегически бомбардировач известен като ПАК ДА („Перспективный авиационный комплекс дальней авиации“). Някои от фактите са известни, но други са новост.

Меню