Планира се покупката на допълнителни Ту-160М2

1K прочитания

Руското МО планира покупката на допълнителна серия от обновените стратегически бомбардировачи Ту-160М2. Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на визитата си в Казанския авиационен завод, която стана факт вчера, 13 май 2019 г.

Според авторитетния руския вестник „Коммерсантъ”, това може да е сигнал, че проектът за нов стратегически бомбардировач ПАК ДА ще се забави сериозно и че ще бъде купуван в малки обеми.

Според изявлението на Путин пред работниците в Казанския авиационен завод, броя на поръчаните Ту-160М2 ще нарасне. Руският президент е изтъкнал, че това е практически нов самолет, който е много нужен на руските въоръжени сили, като е припомнил, че през януари 2018 г. бяха поръчани първите 10 серийни самолета. На Путин е било показано производството на елементите за Ту-160М2.

Освен договорът за създаване и производство на 10 нови Ту-160М2, руското МО е сключило и договор с „Туполев” за модернизация на част от наличните Ту-160 до новия вариант Ту-160М.

В същото време „Туполев” работи и по проекта за нов стратегически бомбардировач известен под индекса ПАК ДА. Известно е, че в момента се работи по първия прототип, който може да е готов около 2022 г., да полети около 2025 – 2026 г. и да влезе в серийно производство до края на следващото десетилетие.

„Коммерсантъ” обаче съобщава, че макар и сроковете да остават непроменени в руското МО предпочитат да купуват Ту-160М2, а поръчките за ПАК ДА да стоят в рамките на разумния минимум.

Според източник на вестника от руската авиационна промишленост, на Ту-160М2 се гледа, като на по-ефективно капиталовложение, докато ПАК ДА ще остане за по-далечното бъдеще. Идеолог на това е новият руски вицепремиер Юрий Борисов, който преди бе заместник-министър на отбраната. Борисов и разчитал също така и на покупка на още Су-35С, а новият Су-57 оставял за по-далечно бъдеще.

Идеята за рестарт на производството на Ту-160 и дълбока модернизация на машината бе лансирана за първи път в началото на 2015 г. Ту-160М2 няма да има промени в конструкцията, но ще се задвижва от двигатели НК-32 от нова модификация, които ще имат по-малък горивен разход. Авиониката на самолетът ще бъде изцяло подменена, ще има нова система за самозащита, ново въоръжение и други промени.

Руските ВКС имат нужда от около 50 нови стратегически бомбардировача, които да заменят сега използваните Ту-95МС.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия поръчва още 10 Ка-31
Следваща публикация
Boeing с влошени резултати в резултат на кризата със 737 Max
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А

Първият сериен реактивен военно-транспортен самолет Ил-76МД-90А бе официално предаден на руските ВКС. Това е станало на официална церемония проведена вчера, 2 април 2019 г.

Два Ту-160 ще посетят Южна Африка

Два стратегически бомбардировача Ту-160 от състава на руските ВКС ще посетят Южна Африка утре, 22 октомври 2019 г. Това се казва в съобщение на руското и южноафриканското МО.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Су-35 стреля с Р-37М

Кадри с изстрелването на далекобойната ракета Р-37М от изтребител Су-35 се появиха в официален клип…
Меню