Япония търси нов боен вертолет

41 прочитания

Япония е започнала процес по избор на нов боен вертолет, който да замести сега използваните щурмови машини AH-1S. Страната вече е изпратила запитване за информация (RFI).

В момента японската армейска авиация експлоатира около 80 броя AH-1S, които са сглобявани по лиценз в Fuji Heavy Industries през 80-те и 90-те години на миналия век. Програмата за замяната им се нарича AH-X.

Американският вертолетостроител Bell и европейският Airbus Helicopters вече са заявили, че имат интерес за участие в процеса. Американската компания смята да предложи AH-1Z, докато европейската ще участва с въоръжена версия на някои от наличните си транспортни вертолети, чрез системата HForce. Тя може да се постави на моделите H125M, H145M и H225M, но не е ясно с кой от тях ще участва Airbus Helicopoters.

Възможно е и Boeing да се опита да се включи в процеса с далеч по-скъпия AH-64E.

През 2005 г. Япония поръча 50 броя AH-64D, които трябваше да се сглобяват лицензно в Fuji Heavy Industries под означението AH-64DJP. Програмата бе спряна след сглобяването на едва 13 вертолета, тъй като цената на готовите машини бе твърде висока.

Преди три години Япония, в рамките на програмата UH-X, избра консорциум между Bell и Subaru за производство на 150 вертолета на база на модела Bell 412EPI, които да заменят сега използваните от японската армейска авиация UH-1J.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit
Следваща публикация
Турция получи първия си F-35A
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полетите на Starliner ще се отложат

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

Boeing достави първия 787-10

Singapore Airlines стана стартов оператор на Boeing 787-10, след като получи своя първи самолет на церемония, която се проведе вчера, 25 март 2018 г.

Австралия и Германия спряха полетите с Tiger

Австралия и Германия спряха полетите със своите щурмови вертолети Tiger, след катастрофата на германски вертолет от този тип в Мали от 26 юли 2017 г. Причините за инцидента се разследват, но от производителя Airbus Helicopters обявиха, че машината не е безопасна.

Украйна купува 55 вертолета от Airbus Helicopters

Украинското правителство сключи споразумение с европейския вертолетостроител Airbus Helicopters за покупка на 55 вертолета, които ще се използват от вътрешното министерство на страната.

Меню