Режимът MCAS в управлението на катастрофиралия 737 Max е бил изключен, но се е задействал отново

1K прочитания

Режимът MCAS в системата за управление на катастрофиралия етиопски Boeing 737 Max е бил изключен от екипажа, но след това се е задействал отново по неясни причини и е насочил самолетът към земята. Това са заявили за Reuters източници запознати с хода на разследването.

В момента не е ясно дали екипажът е решил отново да включи режима MCAS, който е предназначен да извежда автоматично самолетите 737 Max от срив, или се е случило нещо друго.

Разследващите в момента проучват и възможността софтуерният режим да се е задействал отново сам. Един от източниците на Reuters заявява, че режимът MCAS се е задействал поне четири пъти.

Говорители на Boeing са отказали коментар, а Reuters не е успял да намери официално лице от разследващите органи в Етиопия.

Режимът MCAS, който бе добавен в новото поколение Max на модела 737 е в центъра на разследването при катастрофите на Ethiopian Airlines от миналия месец и на индонезийската авиокомпания Lion Air от октомври 2018 г.

Източници на Reuters заявяват, че разследването се опитва да установи дали е било възможно веднъж изключен, режимът MCAS да се задейства отново без човешка намеса.

След катастрофата с Lion Air бе направена промени в наръчниците за летателна експлоатация на 737 Max, който съветва пилотите как да изключват режима изцяло от системата за управление. Той обаче продължава да функционира, макар и изолиран от органите за управление.

Проучва се и дали етиопският екипаж е следвал точно предписаните в наръчника процедури.

Според източниците на Reuters, полетът е продължил няколко минути след първоначалното изключване на MCAS, като самолетът дори е започнал да набира височина, преди да влезе в пикиране и да се забие в терена.

На 10 март 2019 г. Boeing 737 Max 8 на Ethiopian Airlines катастрофира малко след излитането си от Адис Абеба. При инцидента загинаха всички 157 души намиращи се на борда. Три дни след катастрофата полетите със 737 Max бяха спрени навсякъде по света.

В близките дни се очаква публикуването на предварителния доклад от разследването на инцидента. На този фон Boeing се опитва да възстанови доверието в типа и се готви скоро да пусне софтуерен ъпдейт, след който надеждите са, че полетите със 737 Max ще бъдат възстановени.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ отново отказаха да приемат готови KC-46
Следваща публикация
Русия получи първия сериен Ил-76МД-90А
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

Boeing достави 50 броя от модела 737 Max

Американският самолетостроител Boeing е доставил вече 50 самолета от новото поколение на 737 Max. Това съобщава Flightglobal.

Boeing приключва 2017 г. с 912 нетни поръчки

Американският самолетостроител Boeing приключи 2017 г. с 912 нетни поръчки и така е много вероятно да бият конкурента си от Airbus по отношение на продадени пътнически самолети за изминалата година.

Меню