Половин век от първия полет на Ан-26

1K прочитания

Днес, 21 май 2019 г. се отбелязва половин век от първия полет на военно-транспортния самолет Ан-26.

Ан-26 се създава на базата на турбовитловия транспортен самолет Ан-24, който полита през октомври 1959 г. Машината има военни версии (Ан-24Т и Ан-24РТ), но те не удовлетворяват напълно нуждите на военната авиация на СССР и на 12 март 1968 г. е взето решение за създаване на нова версия на машината.

Самолетът, който става известен, като Ан-26, основно се различава от Ан-24 по наличието на товарна рампа в опашната част, по повишаване на максималната излетна маса от 21 на 24 тона, по по-мощните двигатели АИ-24ВТ и други по-дребни промени. Конструирането върви на бързи обороти и още през декември 1968 г. е завършен първия прототип.

Първият полет е извършен от заводското летище на Антонов край Киев на 21 май 1969 г. Командир на петчленния екипаж е летецът-изпитател Юрий Кетов. Въпреки силния вятър, полетът преминава успешно. Само седмица по-късно полита и втория прототип. Общо в летателните изпитания са задействани три самолета.

Държавните изпитания продължават до септември 1970 г., но още преди те да завършат стартира серийното производство на самолета, като първата серийна машина е завършена през август 1969 г.

Серийното производство на Ан-26 продължава до 1986 г., до когато са сглобени 1398 самолета (1403 по други данни). На база на самолета е създаден Ан-32.

Ан-26 пристига в българските ВВС през септември 1984 г., като до ноември 1985 г. са доставени общо пет машини, които са един от последните произведени екземпляри. Службата на типа приключва през 2010 г., от когато са и последните полети у нас.

В същото време Ан-26 влиза и в гражданската ни авиация, като след промените от 1989 г. се използва от няколко авиационни оператора. Самолетът има ограничен типов сертификат от EASA, което позволява търговската му експлоатация да продължава, макар и с някои ограничения. В момента в българския регистър присъстват два Ан-26Б (LZ-FLL и LZ-FLA).

Свързани теми

Предишна публикация
Последен редовен търговски полет на Ту-134 в Русия
Следваща публикация
Airbus достави своя пътнически самолет номер 12 000
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-20 – Изтребителят без късмет

Народът го е казал най-добре: „Роди ме, майко, с късмет, па ме хвърли на смет”. Т.е., ако си поставен в неравностойно положение, доброто стечение на нещата може да те измъкне от него. Но какво става, ако си на отлично ниво, но сякаш цялата Вселена работи срещу теб?
Нещо подобно се случва с проектa на американската компания Northrop F-20 Tigershark. Самолет, който въплъщава в себе си всичко най-добро от американската аерокосмическа индустрия, но накрая не успява да реализира дори една търговска поръчка и е безславно изпратен в историята. Факторите, които допринасят за провала на F-20, са може би дори повече от немалкото позитивни черти на проекта.

Нова донорска задача за ВВС

В навечерието на своя празник 16-та транспортна авиционна група изпълни поредната транспортно-санитарна задача. Това съобщиха от групата.

80 години от първия полет на Ил-2

Днес се навършват 80 години от първия полет на знаменития щурмови самолет Ил-2, чийто първи полет става факт на 2 октомври 1939 г.

Донорска задача с C-27J от състава на ВВС

На 1 декември 2018г. с военно-транспортен самолет C-27J Saprtan от състава на 16-та транспортна авиогрупа се изпълни успешно аварийно-спасителна операция по маршрут София-Варна-София, свързана с донорска ситуация. Това съобщават от ВВС.

Меню