Airbus отбеляза половин вековния си юбилей с групов полет

565 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus отбеляза своя половин вековен юбилей с групов полет на всички цивилни самолети, които в момента се намират в производство. Това стана днес, 29 май 2019 г., над Франция.

На 29 май 1969 г., на тогавашното издание на авиосалона в Бурже, транспортния министът на Франция Жан Шамон и министъра на икономиката на Западна Германия Карл Шилер, подписват споразумение с което стартират работата по двудвигателния лайнер Airbus A300. Формалното създаване на компанията Airbus става през декември 1970 г.

За да отбележи този юбилей, компанията направи групов полет с всички свои цивилни модели, които в момента се намират в производство.

В полета се включиха A220, A319neo, A330neo, A350, A380 и BelugaXL. Към тях във въздуха се присъединиха и самолетите Alpha Jet на френската демонстрационна група Patrouille de France.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35
Следваща публикация
ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати
565 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

Меню