Airbus отбеляза половин вековния си юбилей с групов полет

565 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus отбеляза своя половин вековен юбилей с групов полет на всички цивилни самолети, които в момента се намират в производство. Това стана днес, 29 май 2019 г., над Франция.

На 29 май 1969 г., на тогавашното издание на авиосалона в Бурже, транспортния министът на Франция Жан Шамон и министъра на икономиката на Западна Германия Карл Шилер, подписват споразумение с което стартират работата по двудвигателния лайнер Airbus A300. Формалното създаване на компанията Airbus става през декември 1970 г.

За да отбележи този юбилей, компанията направи групов полет с всички свои цивилни модели, които в момента се намират в производство.

В полета се включиха A220, A319neo, A330neo, A350, A380 и BelugaXL. Към тях във въздуха се присъединиха и самолетите Alpha Jet на френската демонстрационна група Patrouille de France.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35
Следваща публикация
ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати
565 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на FCAS

Правителствата на Франция и Германия одобриха първоначалното финансиране на проекта FCAS, който предвижда създаването на система от системи за осигуряване на въздушно превъзходство. Съобщението за това бе публикувано от Airbus в късните часове на 12 февруари 2020 г.

A330-800 изпълни дебютния си полет

Airbus A330-800 изпълни първия си полет днес, 6 ноември 2018 г., от заводското летище на европейския самолетостроител в Тулуза, Франция.

Dassault и Airbus в съперничество за това, кой ще бъде лидер в разработката на новия европейски изтребител

Европейските самолетостроителни компании Airbus и Dassault вече започват да си съперничат за това, коя от тях ще поеме водещата роля в проекта за създаване на европейски изтребител от следващо поколение. Това съобщава Reuters.

Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели

До края на юни европейският самолетостроител Airbus ще произведе около 100 броя самолети от семейството A320neo, за които няма двигатели. Това е заявил Гиьом Фури, президент на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Aviation Week.

Меню