Airbus отбеляза половин вековния си юбилей с групов полет

565 прочитания

Европейският самолетостроител Airbus отбеляза своя половин вековен юбилей с групов полет на всички цивилни самолети, които в момента се намират в производство. Това стана днес, 29 май 2019 г., над Франция.

На 29 май 1969 г., на тогавашното издание на авиосалона в Бурже, транспортния министът на Франция Жан Шамон и министъра на икономиката на Западна Германия Карл Шилер, подписват споразумение с което стартират работата по двудвигателния лайнер Airbus A300. Формалното създаване на компанията Airbus става през декември 1970 г.

За да отбележи този юбилей, компанията направи групов полет с всички свои цивилни модели, които в момента се намират в производство.

В полета се включиха A220, A319neo, A330neo, A350, A380 и BelugaXL. Към тях във въздуха се присъединиха и самолетите Alpha Jet на френската демонстрационна група Patrouille de France.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35
Следваща публикация
ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати
565 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus се отказва от подобрения по A320neo

Airbus се отказва от плановете си за подобрения по фамилията A320neo в опит да се противопостави на новия проект на Boeing за авиолайнер насочен към средния пазарен сегмент. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

Airbus ще ребрандира CSeries

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Меню