Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

9 прочитания

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Самолетите от семейството CSeries днес се произвеждат от компанията CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP), която е джойнтвенчър между Bombardier и инвестиционния фонд на правителството на канадската провинция Квебек Investissement Québec. Airbus ще купу 50,01% от акциите на CSALP, като Bombardier и Investissement Québec ще запазят приблизително 31% и 19%, съответно.

Сделката предвижда и възможност през 2023 г. Bombardier и Investissement Québec да продадат своите дялове на Airbus и програмата да стане изцяло собственост на европейския самолетостоител.
Ангажиментът за отваряне на втора линия за крайно сглобяване в Мобил, Алабама е начин за избягване на наказателните мита от 300%, които американското правителство се кани да наложи на CS100 след оплакване от страна на Boeing за дъмпинг от страна на Bombardier. Това и отваря възможност за преговори с други американски авиокомпании за покупката на CSeries. В Мобил в момента има линия за крайно сглобяване на самолети от семейството A320.

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс заявява, че сделката е от полза на всички страни и че ще бъдат подсигурени работни места в Канада, Северна Ирландия и Китай, освен че ще бъдат създадени нови работни места в САЩ. Ендерс е подчерта и, че придобиването на CSeries ще усили портфолиото на компанията.

С покупката на CSeries Airbus ще може да предлага реактивни пътнически самолети с капацитет от 110 до 555 места.

Airbus смятат, че CSeries може да откъсне сериозен дял от очаквания пазар за около 6000 самолета с капацитет от 100 до 150 места в следващите 20 години. От Airbus заявяват, че в перспектива ще работят за възможно най-пълна унификация между семействата CSeries и A320.

През 2015 г. Airbus и Bombardier водеха преговори за партньорство по програмата CSeries, но те пропаднаха.

CS300 и A319neo имат много сходен пътнически капацитет. Канадският самолет има капацитет от 130 места в две класи или 160 в една. A319neo от своя страна превозва 140 души в две класи или 160 в една. Продажбите на A319neo са изключително слаби и до момента има едва 51 твърди поръчки за модела. От класическия A319 има за изпълняване 24 поръчки. Много е вероятно Airbus да спре да предлага A319neo.

За Bombardier сделката слага точка на близо десетилетие опити на компанията да се вклини в дуопола на Boeing и Airbus в производството на тяснофюзелажни пътнически самолети. Програмата CSeries от своя страна страдаше от много забавяния. Когато програмата бе официално стартирана през лятото на 2008 г. се очакваше влизане в търговска експлоатация през 2013 г. Реално това се случи през юли 2016 г. Заплахата за налагане на 300% наказателни мита в САЩ заплашваше отрязване на американския пазар.

Сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи и вероятно ще бъде финализирана около средата на 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
ВКС на Русия започват да получават СР-10 от догодина
Следваща публикация
Израел се отказва от V-22 Osprey
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Клиентите на A400M се съгласиха да приемат самолети с по-ниски от заявените характеристики

Седемте основни клиенти на военно-транспортния самолет A400M са постигнали споразумение с производителя Airbus, в рамките на което се отваря възможност за отпадане на много от високотехнологичните способности на самолета. Това съобщава Reuters.

A330-800 изпълни дебютния си полет

Airbus A330-800 изпълни първия си полет днес, 6 ноември 2018 г., от заводското летище на европейския самолетостроител в Тулуза, Франция.

Анализатори предвиждат излизане на Bombardier от цивилния авиационен бизнес

Анализатори от Уолстрийт предвиждат, че канадският самолетостроител Bombardier се е насочил към излизане от бизнеса със строеж на пътнически самолети и смятат, че предстоящата продажба на програмата CSeries е първата реална стъпка към това.

Cathay Dragon поръчва 32 броя A321neo

Cathay Dragon подписа с европейския самолетостроител Airbus меморандум за разбирателство за покупката на 32 пътнически самолета Airbus A321neo. Стойността на сделката по каталожни цени е $4,05 млрд.

Китай купува 300 самолета от Airbus

Китайската държавна компания China Aviation Supplies Holding Company е подписала споразумение за покупка на 300 пътнически самолети от европейския самолетостроител Airbus. Това стана днес, 25 март 2019 г.

Нова доза проблеми с двигателя PW1100G на A320neo

Airbus спря доставките на самолети от семейството A320neo задвижвани с двигатели Pratt & Whitney PW1100G, след като бе обявено, че технически недостатъци в него водят до голям брой откази в полет.

Меню