ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати

562 прочитания

На 24 май Европейската комисия (ЕК) прие правила, чиято цел е да гарантират това, че увеличаването на трафика на безпилотни летателни апарати в Европа се осъществява при необходимите дози сигурност и безопасност за хората на земята и във въздуха. Това пише блогът Unmanned Systems Bulgaria.

Правилата важат за абсолютно всички оператори на дронове – от професионалните такива до любителите. Следвайки по-рано приетите технически изисквания за дроновете, това е поредната стъпка в посока изпълнение на Авиационната стратегия за Европа, чиито основни цели са поддържане на най-високо ниво на безопасност и стимулиране конкурентноспособността на европейската авиационна индустрия.

„Европейският съюз вече ще прилага най-усъвършенстваните в световен мащаб правила в тази сфера. Това ще ни отведе по пътя към безопасни, сигурни и екологични операции с дронове. Също така ще се гарантира нужната правна яснота и предвидимост за бизнес сектора и иноваторите в областта на безпилотните летателни апарати от цяла Европа.“, това заявява комисарят по транспорта Виолета Булц.

Тези правила, които ще заместят досегашните национални такива в отделните държави – членки, са ориентирани не само към общата безопасност, но и към минимизиране в дългосрочен план на някои от най-значимите рискове, свързани с безпилотните летателни апарати.

Посредством регистрация на операторите, дистанционна идентификация и определяне на географски зони, всички национални органи ще имат инструментариума за предотвратяване на злоупотреби или незаконни операции с дронове.

От 2020 г. операторите на дронове трябва да бъдат регистрирани на национално ниво. По принцип правилата са валидни за всички дронове, независимо от тяхното тегло. В същото време обаче по-голямата част от въпросните дронове принадлежат към групата на масово произвежданите безпилотни летателни апарати, за които са налице минимален набор от изисквания като регистрация и електронна идентификация.

Операторите на безпилотни летателни апарати с тегло под 25 kg. ще могат да осъществяват операции с тях без предварително разрешение, при условие обаче, че са изпълнени определени условия. Сред най-важните условия са, че дронът не бива да лети на повече от 120 метра височина и че самият оператор трябва във всеки един момент да осъществява необходимото наблюдение и контрол върху безпилотния летателен апарат, както и да го държи на безопасно разстояние от хора.

Държавите-членки ще могат сами да определят т.нар. „забранени за полети зони“, в които няма да е разрешено да навлизат безпилотни летателни апарати. Към забранените за полети зони е възможно да се включват летища, аерогари или градски центрове.

Европейската комисия и Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) скоро ще публикуват насоки и стандартни сценарии за операциите с дронове, които ще помогнат на операторите на безпилотни летателни апарати да адаптират дейността си към приетите правила. Освен това Европейската комисия разработва институционална, регулаторна и архитектурна рамка във връзка с предоставянето на услуги с безпилотни летателни апарати. Въпросната рамка трябва да стимулира комплексни операции с дронове, отличаващи се с висока степен на автоматизация. И накрая, тече систематичен преглед на всички настоящи правила на Европейския съюз в областта на авиацията, който трябва да определи необходимите промени, позволяващи постигането на съвместимост с нуждите на операторите на безпилотни летателни апарати.

След влизането в сила на новия регламент за авиационна безопасност, определянето на ясни правила за безпилотните летателни апарати, независимо от тяхното тегло, е част от компетенциите на Европейската комисия. Регламентът също така упълномощава Европейската комисия да приема делегирани актове, с които да се допълват правилата по отношение на изискваните характеристики и функционалности на безпилотните летателни апарати.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus атакува неродилия се още модел на Boeing
Следваща публикация
Airbus отбеляза половин вековния си юбилей с групов полет
562 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан

Въоръжен безпилотен летателен апарат от състава на израелските ВВС се е разбил днес, 31 март 2018 г., в Южен Ливан. При инцидента няма пострадали.

Нови фотографии на нискозабележимия БЛА С-70

Появиха се нови фотографии на руския нискозабележим БЛА Сухой С-70, който се разработва по програмата „Охотник-Б”. Новите снимки дават допълнителна информация за апарата.

Boeing ще създаде MQ-25

Компанията Boeing е натоварена с поръчката да създаде безпилотен палубен летящ танкер за нуждите на ВМС на САЩ. Програмата е под името MQ-25.

Меню