Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

20 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Президентът на Emirates Тим Кларк е заявил, че собствениците на авиокомпанията са притеснени от евентуалното прекратяване на производството и искат ясни ангажименти от Airbus, че то ще продължи за поне още 10 – 15 години.

Според Кларк подобна гаранция не е трудна за даване. Той самият обаче не отрича, че неговата авиокомпания ще има сериозна роля в поддържането на производството на A380. В момента Airbus има да изпълнява 100 поръчки за типа, 42 от които са от Emirates. Компанията съвсем наскоро получи своя 100-тен A380.

Airbus вече обяви, че от 2018 г. темпа на производството на A380 пада до един самолет месечно. Кларк отбелязва, че собствениците на Emirates имат проблем с това, че сякаш Airbus влагат все по-малко вяра в бъдещото производство на типа.

Кларк смята, че A380 има бъдеще и заявява, че самолетът носи сериозна печалба на авиокомпанията му. В същото време президентът на Emirates не смята, че A380plus, който Airbus показаха на изложението в Бурже тази година, би носил съществени ползи за неговата авиокомпания.

Преди старта на изложението в Дубай се появи новината, че Emirates ще поръчат 36 – 38 нови A380, чиято каталожна цена би била $16 млрд. Сделката не бе обявена в първия ден на изложеноето и бързо стана ясно, че в последния момент се е появил проблем между дубайската авиокомпания и Airbus.

От европейския производител са отказали всякакви коментари по темата.

Свързани теми

Предишна публикация
Компания от ОАЕ показа изцяло нов витлов ударен самолет
Следваща публикация
ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

619 заявки във втория ден на Фарнбъроу

С 619 заявки за пътнически самолети приключва втория ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. Така изложението продължава да бъде изключително силно, от към събрани заявки.

Сериозен отказ в двигателя приземи аварийно A380

Airbus A380 на френската авиокомпания Air France се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като по време на полет получи тежък отказ в един от четирите си двигателя. Няма пострадали при инцидента.

Сериозни заявки в първия ден на Фарнбъроу

С 406 заявки приключи първия ден на авиационното изложение Фарнбъроу, което се провежда в момента. Това е почти толкова, колкото бе обявено на първия ден на миналогодишното издание на Бурже (413) и доста повече от първия ден на предишното издание на Фарнбъроу (237).

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Меню