Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

20 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Президентът на Emirates Тим Кларк е заявил, че собствениците на авиокомпанията са притеснени от евентуалното прекратяване на производството и искат ясни ангажименти от Airbus, че то ще продължи за поне още 10 – 15 години.

Според Кларк подобна гаранция не е трудна за даване. Той самият обаче не отрича, че неговата авиокомпания ще има сериозна роля в поддържането на производството на A380. В момента Airbus има да изпълнява 100 поръчки за типа, 42 от които са от Emirates. Компанията съвсем наскоро получи своя 100-тен A380.

Airbus вече обяви, че от 2018 г. темпа на производството на A380 пада до един самолет месечно. Кларк отбелязва, че собствениците на Emirates имат проблем с това, че сякаш Airbus влагат все по-малко вяра в бъдещото производство на типа.

Кларк смята, че A380 има бъдеще и заявява, че самолетът носи сериозна печалба на авиокомпанията му. В същото време президентът на Emirates не смята, че A380plus, който Airbus показаха на изложението в Бурже тази година, би носил съществени ползи за неговата авиокомпания.

Преди старта на изложението в Дубай се появи новината, че Emirates ще поръчат 36 – 38 нови A380, чиято каталожна цена би била $16 млрд. Сделката не бе обявена в първия ден на изложеноето и бързо стана ясно, че в последния момент се е появил проблем между дубайската авиокомпания и Airbus.

От европейския производител са отказали всякакви коментари по темата.

Свързани теми

Предишна публикация
Компания от ОАЕ показа изцяло нов витлов ударен самолет
Следваща публикация
ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мега поръчка за Airbus

Частният инвестиционен фонд Indigo Partners подписа меморандум за разбирателство с Airbus за покупка на 430 самолета от семейството A320neo. Това бе обявено в последния ден на авиоизложението в Дубай.

Boeing събра най-много заявки в рамките на Фарнбъроу 2018

Американският самолетостроител Boeing спечели своеобразната надпревара за събиране на най-много заявки в рамките на авиационното изложение във Фарнбъроу. Компанията инкасира 649 заявки от общо 1464.

Cathay Dragon поръчва 32 броя A321neo

Cathay Dragon подписа с европейския самолетостроител Airbus меморандум за разбирателство за покупката на 32 пътнически самолета Airbus A321neo. Стойността на сделката по каталожни цени е $4,05 млрд.

BelugaXL изпълни първи полет

Новият транспортен самолет Airbus BelugaXL изпълни успешно своя първи полет. Това стана днес, 19 юли 2018 г.

Меню