Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

20 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Президентът на Emirates Тим Кларк е заявил, че собствениците на авиокомпанията са притеснени от евентуалното прекратяване на производството и искат ясни ангажименти от Airbus, че то ще продължи за поне още 10 – 15 години.

Според Кларк подобна гаранция не е трудна за даване. Той самият обаче не отрича, че неговата авиокомпания ще има сериозна роля в поддържането на производството на A380. В момента Airbus има да изпълнява 100 поръчки за типа, 42 от които са от Emirates. Компанията съвсем наскоро получи своя 100-тен A380.

Airbus вече обяви, че от 2018 г. темпа на производството на A380 пада до един самолет месечно. Кларк отбелязва, че собствениците на Emirates имат проблем с това, че сякаш Airbus влагат все по-малко вяра в бъдещото производство на типа.

Кларк смята, че A380 има бъдеще и заявява, че самолетът носи сериозна печалба на авиокомпанията му. В същото време президентът на Emirates не смята, че A380plus, който Airbus показаха на изложението в Бурже тази година, би носил съществени ползи за неговата авиокомпания.

Преди старта на изложението в Дубай се появи новината, че Emirates ще поръчат 36 – 38 нови A380, чиято каталожна цена би била $16 млрд. Сделката не бе обявена в първия ден на изложеноето и бързо стана ясно, че в последния момент се е появил проблем между дубайската авиокомпания и Airbus.

От европейския производител са отказали всякакви коментари по темата.

Свързани теми

Предишна публикация
Компания от ОАЕ показа изцяло нов витлов ударен самолет
Следваща публикация
ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Delta Air Lines прави голяма поръчка за A321neo

Американската авиокомпания Delta Air Lines съобщи, че купува 100 броя Airbus A321neo и си запазва опциите за още толкова машини в рамките на програмата си за подмяна на тяснофюзелажния флот на компанията.

Клиентите на A400M се съгласиха да приемат самолети с по-ниски от заявените характеристики

Седемте основни клиенти на военно-транспортния самолет A400M са постигнали споразумение с производителя Airbus, в рамките на което се отваря възможност за отпадане на много от високотехнологичните способности на самолета. Това съобщава Reuters.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Singapore Airlines започна да извежда от експлоатация A380

Без излишен шум сингапурската авиокомпания Singapore Airlines изведе от търговско опериране своя първи лайнер Airbus A380. Това е и първия самолет от типа, с който са започнати търговски полети.

Airbus се цели в 700 доставки през тази година

Европейският самолетостроител Airbus се надява на това да доставки над 700 пътнически самолета през 2017 г. Това е заявил оперативният директор на компанията Фабрис Бриже в интервю за френския вестник Les Echos, цитиран от Reuters.

Airbus загатна за нова версия на A321neo

Новият главен продавач на Airbus Кристиян Шерар намеква, че в момента компанията му започва да продава вариант на A321neo с още по-голяма далечина на полет. Това казва той пред Reuters.

Меню