Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

20 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Президентът на Emirates Тим Кларк е заявил, че собствениците на авиокомпанията са притеснени от евентуалното прекратяване на производството и искат ясни ангажименти от Airbus, че то ще продължи за поне още 10 – 15 години.

Според Кларк подобна гаранция не е трудна за даване. Той самият обаче не отрича, че неговата авиокомпания ще има сериозна роля в поддържането на производството на A380. В момента Airbus има да изпълнява 100 поръчки за типа, 42 от които са от Emirates. Компанията съвсем наскоро получи своя 100-тен A380.

Airbus вече обяви, че от 2018 г. темпа на производството на A380 пада до един самолет месечно. Кларк отбелязва, че собствениците на Emirates имат проблем с това, че сякаш Airbus влагат все по-малко вяра в бъдещото производство на типа.

Кларк смята, че A380 има бъдеще и заявява, че самолетът носи сериозна печалба на авиокомпанията му. В същото време президентът на Emirates не смята, че A380plus, който Airbus показаха на изложението в Бурже тази година, би носил съществени ползи за неговата авиокомпания.

Преди старта на изложението в Дубай се появи новината, че Emirates ще поръчат 36 – 38 нови A380, чиято каталожна цена би била $16 млрд. Сделката не бе обявена в първия ден на изложеноето и бързо стана ясно, че в последния момент се е появил проблем между дубайската авиокомпания и Airbus.

От европейския производител са отказали всякакви коментари по темата.

Свързани теми

Предишна публикация
Компания от ОАЕ показа изцяло нов витлов ударен самолет
Следваща публикация
ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

Qantas призова Airbus и Boeing за създаване на авиолайнер със свръхголяма далечина на полет

Изпълнителният директор на австралийската авиокомпания Qantas Алън Джойс призова производителите Airbus и Boeing да създадат пътнически самолет със свръхголяма далечина на полет, който да позволи изпълняването на директни полети от Австралия до Европа и Източното крайбрежие на САЩ.

Меню