Emirates иска гаранции за бъдещето на A380 преди да направи нови поръчки

0 прочитания

Дубайската авиокомпания Emirates иска ясни гаранции за бъдещето на A380 от неговия производител Airbus преди да подпише нови поръчки за типа. Това става ясно от изказвания на представители на компанията на авиоизложението в Дубай, което се провежда в момента.

Президентът на Emirates Тим Кларк е заявил, че собствениците на авиокомпанията са притеснени от евентуалното прекратяване на производството и искат ясни ангажименти от Airbus, че то ще продължи за поне още 10 – 15 години.

Според Кларк подобна гаранция не е трудна за даване. Той самият обаче не отрича, че неговата авиокомпания ще има сериозна роля в поддържането на производството на A380. В момента Airbus има да изпълнява 100 поръчки за типа, 42 от които са от Emirates. Компанията съвсем наскоро получи своя 100-тен A380.

Airbus вече обяви, че от 2018 г. темпа на производството на A380 пада до един самолет месечно. Кларк отбелязва, че собствениците на Emirates имат проблем с това, че сякаш Airbus влагат все по-малко вяра в бъдещото производство на типа.

Кларк смята, че A380 има бъдеще и заявява, че самолетът носи сериозна печалба на авиокомпанията му. В същото време президентът на Emirates не смята, че A380plus, който Airbus показаха на изложението в Бурже тази година, би носил съществени ползи за неговата авиокомпания.

Преди старта на изложението в Дубай се появи новината, че Emirates ще поръчат 36 – 38 нови A380, чиято каталожна цена би била $16 млрд. Сделката не бе обявена в първия ден на изложеноето и бързо стана ясно, че в последния момент се е появил проблем между дубайската авиокомпания и Airbus.

От европейския производител са отказали всякакви коментари по темата.

Свързани теми

Предишна публикация
Стачка парализира Qantas
Следваща публикация
Мега поръчка за Airbus
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню