МО отново ще се опита да купи малки БЛА

538 прочитания

Министерство на отбраната стартира процедура за покупка на безпилотни летателни системи от класовете „Малки” и „Мини”. Общата прогнозна на поръчката, разделена по две обособени позиции, е малко над 20,5 млн. лева без ДДС.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка е ускорена, с договаряне, пусната от МО на 1 октомври 2021 г., включва две обособени позиции. Първата е за доставка на две безпилотни системи от клас „Малки” (с минимум три броя БЛА в система), а втората предвижда покупката на 12 системи от клас „Мини” (отново с поне три апарата във всяка система). Кандидатите ще могат да подават оферти за двете или само за една от обособените позиции.

МО търси покупката на системи за тактическо въздушно разузнаване в клас „Малки”. Основната задача на тази система ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.

Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.

Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.

Двете системи от клас „Малки” трябва да струват максимум 11 666 666,67 лева без ДДС.

Системите от клас „Мини” също трябва да могат да се използват за тактическо въздушно разузнаване в интерес на Сухопътни войски. Сензорите ще се състоят от електро-оптична и инфрачервена камера с оптично приближение от поне осем пъти.

Апаратите към системата ще се задвижват с електрически двигател. Максималната им разпереност е 3 m, a излетната им маса трябва да е до 8 kg. Апаратите от системата трябва да могат да предават картина на минимум 20 km, когато летят автоматично и на минимум 10 km, когато се управляват от земята.

12-те системи от клас „Мини” трябва да имат максимална стойност от 9 млн. лева без ДДС.

Краен срок за подаване на заявления за участие в 2 ноември 2021 г. След предварителен подбор, компаниите ще бъдат поканени да дадат първоначални оферти. Ако една оферта отговаря на техническите изисквания, то основния критерии за избор е най-ниска цена. Окончателният избор на изпълнителя ще се извърши с преговори, при които участниците може да правят подобряване на първоначалната си оферта.

Цели се сключване на рамково споразумения, по чиято сила могат да се сключват конкретни годишни договори за доставка на системи. За системите от клас „Мини“ рамковото споразумение ще трае шест години, а за поръчката за клас „Малки“ – две години.

В документите от процедурата е записано, че доставката трябва да се осъществи във военно формирование 24 620 – село Свобода. В откритите източници се чете, че това е разузнавателен батальон в рамките на Сухопътни войски.

Техническите спецификации на апаратите в двете позиции до известна степен се придържаха към спецификациите на два безпилотни апарата, които са на въоръжение в България. Апаратите от клас „Мини” се приближаваха до модела RQ-11 Raven (на снимката) на фирмата американската фирма AeroVironment, които се използват от Сухопътни войски, а тези от клас „Малки” се приближаваха до Aerosonde Mk 4.7, производство на американската фирма Textron, днес използвани от Съвместно командване на специалните операции.

И двете системи са получени под формата на безплатна военна помощ от САЩ. Преди месец стана ясно, че системата Aerosonde не е оперативно готова, защото служебното правителство поиска от парламента извънредни 5 млн. лева за справяне с този проблем, в светлината на потенциалната мигрантска криза по границата с Турция.

На 30 декември 2019 г. МО стартира аналогичен процес, за същото количество системи от двата класа, същия бюджет и много сходни технически изисквания. Тогава процесът се движеше по процедура по ЗОП с покана да потенциални изпълнители. Сега, обаче процедурата се пуска по ЗОП като открита – тоест може да кандидатстват всички потенциални изпълнители .

Тогавашната процедура бе прекратена на 26 март 2020 г., след откриване на нередности в тръжната документация, свързани с методиката на оценка на офертите.

Свързани теми

Предишна публикация
Безмер отбеляза 70 години от създаването си
Следваща публикация
MO пусна обществена поръчка за ремонт на L-39
538 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първият Су-25 замина за ремонт в Беларус

Първият щурмови самолет Су-25 от състава на българските ВВС е заминал днес, 28 август 2019 г., за основен ремонт в Беларус. Това научи АЕРО от собствени източници, като информацията бе потвърдена и от МО.

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

Скандал в Израел заради сделка за БЛА за Азербайджан

Израелското правителство отне лиценза за експорт на въоръжение на компанията Aeronautics Defense Systems (ADS), което блокира сделка за $20 млн. за Азербайджан. Става въпрос за продажба на безпилотни апарати.

Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”

Премиерът Бойко Борисов отново заговори за възможността да се развие производство на безпилотни апарати заедно с Израел. Това изказване той направи днес, 1 ноември 2018 г., след срещата си с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

Меню