С-70 „Охотник” ще влезе в серийно производство през 2024 г.

538 прочитания

Бойният безпилотен апарат С-70 „Охотник” (ловец) ще влезе в серийно производство през 2024 г. Това е съобщил днес, 3 август 2020 г., Юрий Слюсар, изпълнителен директор на ОАК.

„От Министерство на отбраната получихме задача да се забързаме с провежданата в момента опитно-конструкторска работа и максимално да ускорим процеса, за да може да започнем доставките през 2024 г. Затова в момента работим с колегите по този въпрос”, заявява Слюсар, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на ОАК, под чиято шапка е по-голямата част от руската авиационна промишленост, по-рано днес бе на среща с руския президент Владимир Путин. На срещата са обсъдени въпроси свързани с руската авиационна индустрия.

Слюсар е казал още за ТАСС, че от „Охотник” се очаква много и апаратът ще има голяма продължителност на полета и голям и богат боен товар, като подобен род апарати в момента се разработвали в много малко страни.

С-70 „Охотник” се проектира от Сухой от 2011 г. Апаратът полетя през август 2019 г., но за него не е известно много. През миналата година се съобщаваше, че влизането в серийно производство се очаква да стане след 2025 г. Смята се, че максималната му излетна маса ще е около 20 тона, задвижването ще е от един реактивен двигател, бойният товар ще е около 3 тона, а максималната скорост около 1000 km/h.

Планира се „Охотник“ да извършва задачите си в напълно автономен режим, без да бъде управляван от земята.

Машината е изпълнена по схемата летящо крило, но в момента не всичко по нея говори за мерки за намаляване на ефективната отразяваща повърхност. Например, използва се стандартно сопло при двигателя АЛ-31, но макетите и визуализациите показват, че при приемането в серийно производство ще се мине към плоско сопло.

Проектът, който взаимства много технологии разработвани за Су-57, с право се смята за един от най-сложните, с който е заета руската авиационна индустрия днес. Влизането в серийно производство през 2024 г. определено изглежда амбициозен план.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus ще предложи на Германия временно решение за морската ѝ авиация
Следваща публикация
Руските ВКС получиха последните два Су-34 по договора от 2012 г.
538 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свалянето на Ил-20 – новите факти

Унищожаването на руския разузнавателен самолет Ил-20 с ракета от зенитно-ракетния комплекс С-200, изстреляна от сирийската противовъздушна отбрана в района на Латакия, по време на нанасяне на удар от четири израелски изтребители F-16 по цели в района, бързо доведе до остра криза в отношенията между Москва и Тел Авив.

Детайли по проекта ПАК ДА

Френското списание „Air & Cosmos“ публикува интересни данни за руския проект за създаване на нов стратегически бомбардировач известен като ПАК ДА („Перспективный авиационный комплекс дальней авиации“). Някои от фактите са известни, но други са новост.

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Меню