С-70 „Охотник” ще влезе в серийно производство през 2024 г.

536 прочитания

Бойният безпилотен апарат С-70 „Охотник” (ловец) ще влезе в серийно производство през 2024 г. Това е съобщил днес, 3 август 2020 г., Юрий Слюсар, изпълнителен директор на ОАК.

„От Министерство на отбраната получихме задача да се забързаме с провежданата в момента опитно-конструкторска работа и максимално да ускорим процеса, за да може да започнем доставките през 2024 г. Затова в момента работим с колегите по този въпрос”, заявява Слюсар, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на ОАК, под чиято шапка е по-голямата част от руската авиационна промишленост, по-рано днес бе на среща с руския президент Владимир Путин. На срещата са обсъдени въпроси свързани с руската авиационна индустрия.

Слюсар е казал още за ТАСС, че от „Охотник” се очаква много и апаратът ще има голяма продължителност на полета и голям и богат боен товар, като подобен род апарати в момента се разработвали в много малко страни.

С-70 „Охотник” се проектира от Сухой от 2011 г. Апаратът полетя през август 2019 г., но за него не е известно много. През миналата година се съобщаваше, че влизането в серийно производство се очаква да стане след 2025 г. Смята се, че максималната му излетна маса ще е около 20 тона, задвижването ще е от един реактивен двигател, бойният товар ще е около 3 тона, а максималната скорост около 1000 km/h.

Планира се „Охотник“ да извършва задачите си в напълно автономен режим, без да бъде управляван от земята.

Машината е изпълнена по схемата летящо крило, но в момента не всичко по нея говори за мерки за намаляване на ефективната отразяваща повърхност. Например, използва се стандартно сопло при двигателя АЛ-31, но макетите и визуализациите показват, че при приемането в серийно производство ще се мине към плоско сопло.

Проектът, който взаимства много технологии разработвани за Су-57, с право се смята за един от най-сложните, с който е заета руската авиационна индустрия днес. Влизането в серийно производство през 2024 г. определено изглежда амбициозен план.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus ще предложи на Германия временно решение за морската ѝ авиация
Следваща публикация
Руските ВКС получиха последните два Су-34 по договора от 2012 г.
536 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Монголия получи МиГ-29

Монголия получи два МиГ-29. Машините са предназначени за ВВС на страната и са употребявани преди това от руските ВКС.

Свалянето на Ил-20 – пореден епизод

На 23 септември 2018 г. руското военно министерство огласи своята окончателна версия за свалянето на разузнавателния самолет Ил-20М в Сирия.

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Меню