Рестарта на производството на F-16 отбелязва забавяне

745 прочитания

Рестартирането на производството на изтребителите F-16 се движи със сериозно забавяне, заради проблеми с подизпълнителите, свързани с пандемията от COVID-19. За това съобщава авторитетното издание Aviation Week.

Забавянето се дължи на един от подизпълнителите на Lockheed Martin, заради което първият новопроизведен F-16 Block 70 ще бъде доставен през 2024 г. Изданието цитира Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител, който е дал интервю в рамките на авиоизложението в Дубай, което приключи днес, 18 ноември 2021 г.

Улмър е посочил, че проблемът е свързан с доставката на един елемент от конструкцията, който се произвежда от подизпълнител, разположен извън САЩ. Изоставането в доставките му се измерва в месеци и се дължи на пандемията. Вицепрезидентът е отказал да назове доставчика.

В момента компанията цели първия F-16 Block 70 да полети в края на 2022 г., през 2023 г. да приключат изпитанията, а предаването на първите машини на стартовия клиент Бахрейн да се реализира през 2024 г.

Друго американско издание, Breaking Defense, също цитира Грег Улмър в дописката си за забавянето при производството на F-16 Block 70, но дава по-конкретни измерения на изоставането.

„Работим за това първият F-16 да слезе от линията за крайно сглобяване в Грийнвил през последното тримесечие на 2022 г. В момента изоставаме с около 12 месеца от нашия план”, заявява Улмър, цитиран от Breaking Defense.

За забавянето в производството на F-16 Block 70 първи съобщи командира на бахрейнските ВВС вицемаршал шейх Хамид Бин Абдула Ал-Халифа, цитиран от Aviation Week.  Пред изданието той е съобщил, че заради пандемията от COVID-19 доставката на първия нов F-16 ще се забави с около година.

Не се съобщава как това ще се отрази на следващите клиенти на типа.

АЕРО изпрати запитване за повече информация до българското МО и Lockheed Martin, но до момента няма отговор.

В началото на месеца началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че първите два български F-16 ще пристигнат през ноември 2023 г., последвани от четири през април 2024 г., а последните два ще бъдат предадени през август 2024 г. или повече от пет години след подписване на договора.

Струва си да се отбележи, че когато бе подписан договора за осемте F-16, бе обявено, че първите два самолета (едноместен и спарка) ще бъдат получени 48 месеца след подписване на споразумението или към средата на 2023 г. Други четири машини (всички едноместни) ще бъдат получени в края на 2023 г., а последните два изтребителя (отново спарка и едноместен) ще дойдат в първото тримесечие на 2024 г.

В момента Lockheed Martin има поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, през юли 2019 г. България подписа за осем, след което Тайван поръча 66, а Мароко 24.

Серийното производство на F-16 тече без прекъсване във Форт Уърт, Тексас от 1978 до 2017 г. След това линията бе пренасочена изцяло към производството на F-35. Последният сглобен в Тексас F-16 бе предназначен за Ирак. След това стартира процеса по преместването на производството в Грийнвил, Южна Каролина. Производствената линия там бе официално открита през април 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Девет кандидата за доставка на БЛА за Сухопътни войски
Следваща публикация
Британски F-35 се разби в Средиземно море
745 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Филипините се ориентират към Gripen

Филипините са определили шведския Saab Gripen C/D, като най-добър кандидат в програмата за покупка на нов многоцелев изтребител. Това е заявил министърът на отбраната на страната Делфин Лорензана, цитиран от държавната информационна агенция PNA.

Посланик Рубин: Не е имало натиск от САЩ към България за покупката на F-16

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви, че страната му не е оказвала натиск на България да купи F-16, но в същото време акцентира, че България твърде дълго отлага покупката на нов изтребител. Това каза той днес, 4 февруари 2019 г., в интервю излъчено в сутрешния блок на bTV.

Меню