Рестарта на производството на F-16 отбелязва забавяне

757 прочитания

Рестартирането на производството на изтребителите F-16 се движи със сериозно забавяне, заради проблеми с подизпълнителите, свързани с пандемията от COVID-19. За това съобщава авторитетното издание Aviation Week.

Забавянето се дължи на един от подизпълнителите на Lockheed Martin, заради което първият новопроизведен F-16 Block 70 ще бъде доставен през 2024 г. Изданието цитира Грег Улмър, изпълнителен вицепрезидент на авиационния отдел на компанията производител, който е дал интервю в рамките на авиоизложението в Дубай, което приключи днес, 18 ноември 2021 г.

Улмър е посочил, че проблемът е свързан с доставката на един елемент от конструкцията, който се произвежда от подизпълнител, разположен извън САЩ. Изоставането в доставките му се измерва в месеци и се дължи на пандемията. Вицепрезидентът е отказал да назове доставчика.

В момента компанията цели първия F-16 Block 70 да полети в края на 2022 г., през 2023 г. да приключат изпитанията, а предаването на първите машини на стартовия клиент Бахрейн да се реализира през 2024 г.

Друго американско издание, Breaking Defense, също цитира Грег Улмър в дописката си за забавянето при производството на F-16 Block 70, но дава по-конкретни измерения на изоставането.

„Работим за това първият F-16 да слезе от линията за крайно сглобяване в Грийнвил през последното тримесечие на 2022 г. В момента изоставаме с около 12 месеца от нашия план”, заявява Улмър, цитиран от Breaking Defense.

За забавянето в производството на F-16 Block 70 първи съобщи командира на бахрейнските ВВС вицемаршал шейх Хамид Бин Абдула Ал-Халифа, цитиран от Aviation Week.  Пред изданието той е съобщил, че заради пандемията от COVID-19 доставката на първия нов F-16 ще се забави с около година.

Не се съобщава как това ще се отрази на следващите клиенти на типа.

АЕРО изпрати запитване за повече информация до българското МО и Lockheed Martin, но до момента няма отговор.

В началото на месеца началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че първите два български F-16 ще пристигнат през ноември 2023 г., последвани от четири през април 2024 г., а последните два ще бъдат предадени през август 2024 г. или повече от пет години след подписване на договора.

Струва си да се отбележи, че когато бе подписан договора за осемте F-16, бе обявено, че първите два самолета (едноместен и спарка) ще бъдат получени 48 месеца след подписване на споразумението или към средата на 2023 г. Други четири машини (всички едноместни) ще бъдат получени в края на 2023 г., а последните два изтребителя (отново спарка и едноместен) ще дойдат в първото тримесечие на 2024 г.

В момента Lockheed Martin има поръчки за 128 броя F-16 Block 70/72 от пет държави. Бахрейн стана стартов клиент с 16 машини, следван от Словакия с поръчка за 14, през юли 2019 г. България подписа за осем, след което Тайван поръча 66, а Мароко 24.

Серийното производство на F-16 тече без прекъсване във Форт Уърт, Тексас от 1978 до 2017 г. След това линията бе пренасочена изцяло към производството на F-35. Последният сглобен в Тексас F-16 бе предназначен за Ирак. След това стартира процеса по преместването на производството в Грийнвил, Южна Каролина. Производствената линия там бе официално открита през април 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Девет кандидата за доставка на БЛА за Сухопътни войски
Следваща публикация
Британски F-35 се разби в Средиземно море
757 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Меню