МО планира да поиска проектодоговор за още осем F-16

448 прочитания

Министерство на отбраната планира да изпрати до САЩ искане за предоставяне на проектодоговор за придобиване на още изтребители F-16 Block 70. Това става ясно от отговора на парламентарен въпрос, който служебният министър Георги Панайотов е депозирал днес, 18 август 2021 г., в Народното събрание.

В отговорът на Панайотов се чете, че МО възнамерява да изпрати до САЩ писмо-заявка за проектодоговор (LoR for LOA – Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) за придобиването на още изтребители F-16 Block 70, както и въоръжение и съпътстващо оборудване към тях. През миналата седмица депутат от ГЕРБ се заинтересува, дали се водят преговори за придобиването на още американски изтребители.

Панайотов оправдава своя ход с факта, че изпратеното през август 2020 г. и получено през февруари 2021 г. запитване за цени и наличности (LоR for Price and Availability) за евентуалната покупка на още F-16, не дава точни данни за финансовите условия за подобна сделка, което пречи и за изготвянето на проект за инвестиционен разход. Единственият начин да се получи точна разбивка за цените, сроковете и условията, било чрез изпращане на LoR for LOA.

Друго оправдание е обяснението на американската страна, че скоро ще започне производството на F-16 в друга конфигурация, като една от разликите е използването на друго катапултно кресло. Панайотов посочва още, че цените на придобиване на военна техника непрекъснато нараствали, а сроковете за реализиране на потенциалната сделка били между 44 и 50 месеца – от изпращането на LoR for LOA до получаването на техниката.

В МО са се опитали да започнат работа по проект за инвестиционен разход за покупката на още F-16, но в него не са успели да заложат два от основните параметри – схема за плащане и цена на сделката, поради ориентировъчния характер на информацията в получения LоR for Price and Availability и факта, че дори тази обща информация важала едва до 15 декември 2021 г.

Така в МО се е стигнало до извода, че единственият възможен ход е изпращане на LoR for LOA и след неговото получаване да се подготви проект за инвестиционен разход. Ако въпросният проект бъде гласуван от НС, то директно може да се премине към подписване на договор за следващите F-16.

В отговорът на служебния министър се казва, че от американската страна ще се поиска оферта за още осем F-16 Block 70, въоръжение „въздух – въздух” и „въздух – земя” (включително управляемо такова, каквото България не поръча с първите осем), наземно оборудване и други съпътстващи стоки и услуги.

Панайотов подчертава в отговора си, че получаването на проектодоговор (LOA) от българската страна не води със себе си правни или финансови последици и България няма задължението да придобие оборудването, което е предвидено във въпросния проектодоговор. Той се очаква в рамките на следващите шест до осем месеца.

В заключение, Панайотов посочва, че решението как да се процедира с покупката на следващите F-16 е на Народното събрание.

Ходът на МО определено е е изненадващ, предвид нестабилната политическа ситуация и липсата на редовно избран Министерски съвет. Ако приемем, че МО пусне запитването за проектодоговор в близко време, то то ще пристигне някъде през пролетта на 2022 г. Въпросът ще е, дали тогава ще има редовно правителство, в каква конфигурация ще е Парламентът и с какви приоритети ще се работи и дали на полученият от САЩ проектодоговор няма да се гледа, като на „насаждане на пачи яйца“ – особено ако финансовата ситуация в страната е сложна, а американската оферта – висока. За този сценарии допринася и факта, че LOA има определен срок в който важи. Той е в рамките на няколко месеца, в които страната или трябва да го подпише или да го отхвърли.

Част от оправданията на Панайотов за незабавни действия звучат неубедително. Например – факта, че конфигурацията на F-16 ще се промени за следващите клиенти. Предвид, че българските F-16 все още не са произведени, то има вариант тяхната конфигурация да се промени. Или пък да се поиска следващите осем самолета да са на същата конфигурация, както вече поръчаните.

Интересно е и защо кабинета „Борисов 3” е искал въобще запитване за цени и наличности (LоR for Price and Availability), щом параметрите, които се дават там са толкова общи. Припомняме, че едно от оправданията за пускането на запитването тогава бе, че е нужно България да има финансови параметри за планиране на покупката на следващите изтребители F-16. Тук трябва да се припомни, че през миналата есен тази тема вървя паралелно с тежките американски критики по различни енергийни проекти, които кабинета „Борисов 3“ прокарваше.

Така или иначе, предстои да се види кога и дали МО ще пусне запитването за проектодоговор до САЩ, а развръзката по въпроса ще се чака догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Борисов: Виновен ли е Радев за катастрофата с МиГ-29?
Следваща публикация
Шефът на пожарната поиска противопожарна авиация
448 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша е близо до сделка за F-35

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

J-10 с управляем вектор на тягата ще бъде показан на изложението в Джухай

Изпитателен изтребител J-10 снабден с двигател с управляем вектор на тягата ще бъде показан в рамките на китайското аерокосмическо изложение, което ще се проведе следващата седмица в Джухай.

Нигерия се готви да получи JF-17

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това…

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Меню