Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

1K прочитания

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Германия в момента разполага с около 30 броя Eurofighter от първия производствен стандарт Tranche 1. Машините са доставяни преди около 15 години и тяхната модернизация до най-новите софтуерни стандарти е трудна и скъпа, затова е преценено, че е по-добре те да бъдат подменени с новопроизведени изтребители от новия Tranche 4, който ще бъде по-модерен от наличния сега Tranche 3, но детайли по него още не се съобщават. Очаква се, че новопоръчаните Eurofighter ще са около 30 броя.

В същото време, германското МО е ограничило избора за заместник на изтребителите-бомбардировачи Tornado до Eurofighter и F/A-18E/F Super Hornet. Бяха проучвани и опциите за F-35A и F-15E, но те явно са отпаднали.

В момента ще се търси още информация от производителите на двата типа, на чиято база ще се вземе финалното решение. Няма краен срок за него.

По-рано днес, 31 януари 2019 г., Reuters съобщи, че германското МО сериозно разсъждава между това да купи и Eurofighter и F/A-18 или по-точно версията за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler. Причината за това е, че част от германските Tornado в момента се използват и за подавяне и унищожаване на противниковото ПВО, роля която ще бъде по-трудно поета от Eurofigter, докато Growler е вече наличен.

Покупката на американски боен самолет обаче среща сериозна съпротива в германските политически кръгове, включително и в управляващата в момента коалиция, като основно се изтъкват геополитически и икономически аргументи.

В същото време въпросът за наличието на боен самолет в състава на Луфтвафе, който да може да нанася ядрени удари оставя открит. Германия е част от програмата на НАТО за ядрено споделяне, като германските Tornado могат да носят и използват атомните бомби B61, които са американско притежание. За момента германското политическо ръководство не смята да се прощава с тази способност.

Нито Super Hornet/Growler, нито Eurofighter могат да използват това оръжие, но може да се пристъпи към сертификацията им. През миналото лято Германия бе отправила въпрос за това, що се касае до Eurofighter, но не е известен какъв отговор е получен, ако въобще е. При Super Hornet въпросът ще трябва да се реши изцяло от правителството на САЩ и производителя Boeing.

В момента Луфтвафе разполага с около 85 броя Tornado, които трябва да се пенсионират около 2025 г. Очакваше се, че решение за това как да бъдат заместени ще бъде взето през миналата година, но това не се случи.

Свързани теми

Предишна публикация
Армения купува Су-30СМ
Следваща публикация
Първите произведени F-35B ще трябва да се подменят около 2026 г.
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия

Прототипите на многоцелевия изтребител от следващо поколение Су-57, които се намират в момента в Сирия, няма да участват пряко в бойните действия там, а ще тестват различни свои системи в реалистични условия. Това съобщава днес, 26 февруари 2018 г. руският вестник „Коммерсантъ”.

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Константин Попов: Имаме авиация и тя не е приземена

„Имаше обективни фактори, включително икономическа криза, които ни доведоха до едно не леко състояние. Но не искам да казвам, че българската авиация е приземена. Ние имаме авиация. Имаме бойна авиация и трябва да я развиваме!”, това заяви председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов днес, 9 декември 2017 г., по Канал 3.

Меню