Полша се ориентира към покупка на изтребител от пето поколение

1K прочитания

Полша ще закупи изтребител от пето поколение в рамките на програмата за превъоръжаване до 2026 г. Това съобщи днес, 28 февруари 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Според Блашчак , в предиода 2017 – 2026 г. Полша ще вложи общо за превъоръжаване 185 млрд. полски злоти (около €43 млрд.). Основен приоритет в програмата за превъоръжаване в този период е проекта Harpia, който предполага замяна на сега използваните полски МиГ-29 и Су-22.

Блашчак е казал, че в рамките на Harpia трябва да се купи боен самолет от пето поколение и конкретните действия в тази насока трябва да бъдат взети в най-близко бъдеще. Единственият западен боен самолет от пето поколение, който в момента е в продажба е F-35, което реално и предопределя полския избор.

Полският военен министър е казал, че трябва да бъдат купени 32 нови изтребителя от пето поколение. В момента полските ВВС имат две ескадрили МиГ-29 (около 30 машини) и една ескадрила Су-22 (18 самолета).

Очакваше се, че Harpia ще бъде отворен конкурс, в рамките на който Полша ще избира измежду широк кръг опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16V, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F, като се целеше покупката на 48 самолета. За замяна на Су-22, които се използват най-вече за учебни цели, се спрягаше въоръжената версия на учебно-тренировъчния самолет M-346.

Сега обаче Полша явно тръгва към директна покупка на F-35, но в по-малка бройка, поради високата цена на нискозабележимия изтребител.

Министърът на отбраната на Полша е заявил днес още, че до 2026 г. ще бъдат реализирани още няколко военни проекта, включително и Kruk, за покупка на нов щурмови вертолет и проекта Płomykówka, за покупка на въздушна платформа за разузнаване и наблюдение.

Свързани теми

Предишна публикация
Сингапур взима първоначално четири F-35
Следваща публикация
Boeing показа голям военен БЛА
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.

Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроител Boeing на стойност $11 млрд. В него ще влизат доставки на бойни самолети, летящи танкери и вертолети. Това съобщава местният вестник Israel Hayom.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание

На 14 септември 2017 г. Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет заседава за пети път. На това заседание бяха изслушани бившия служебен военен министър Велизар Шаламанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

Меню