Полша се ориентира към покупка на изтребител от пето поколение

1K прочитания

Полша ще закупи изтребител от пето поколение в рамките на програмата за превъоръжаване до 2026 г. Това съобщи днес, 28 февруари 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Според Блашчак , в предиода 2017 – 2026 г. Полша ще вложи общо за превъоръжаване 185 млрд. полски злоти (около €43 млрд.). Основен приоритет в програмата за превъоръжаване в този период е проекта Harpia, който предполага замяна на сега използваните полски МиГ-29 и Су-22.

Блашчак е казал, че в рамките на Harpia трябва да се купи боен самолет от пето поколение и конкретните действия в тази насока трябва да бъдат взети в най-близко бъдеще. Единственият западен боен самолет от пето поколение, който в момента е в продажба е F-35, което реално и предопределя полския избор.

Полският военен министър е казал, че трябва да бъдат купени 32 нови изтребителя от пето поколение. В момента полските ВВС имат две ескадрили МиГ-29 (около 30 машини) и една ескадрила Су-22 (18 самолета).

Очакваше се, че Harpia ще бъде отворен конкурс, в рамките на който Полша ще избира измежду широк кръг опции, като F-15E, F/A-18 Super Hornet, F-16V, F-35A, Eurofighter и Gripen E/F, като се целеше покупката на 48 самолета. За замяна на Су-22, които се използват най-вече за учебни цели, се спрягаше въоръжената версия на учебно-тренировъчния самолет M-346.

Сега обаче Полша явно тръгва към директна покупка на F-35, но в по-малка бройка, поради високата цена на нискозабележимия изтребител.

Министърът на отбраната на Полша е заявил днес още, че до 2026 г. ще бъдат реализирани още няколко военни проекта, включително и Kruk, за покупка на нов щурмови вертолет и проекта Płomykówka, за покупка на въздушна платформа за разузнаване и наблюдение.

Свързани теми

Предишна публикация
Сингапур взима първоначално четири F-35
Следваща публикация
Boeing показа голям военен БЛА
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ

Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да получи разрешение да купи многоцелевия изтребител от следващо поколение F-35. Това съобщава Defense News.

Меню