Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

4K прочитания

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

„При избора на изтребител експертното мнение не бе взето под внимание и това беше политическо решение. Надявам се, политиците да ни закупят всичко необходимо, за да може новият самолет да е пълноценен и да се използва в максимална степен”, каза полковник Русев.

Думите на полковник Русев идват, след като президентът Радев разкри, че сделката, която се договаря в момента е значително орязана, откъм допълнително оборудване, което ще попречи за оптималното използване на купените F-16.

„Скъпи българи, не вярвайте на дилетанти и чиновници, които ентусиазирано обясняват по медиите, кой самолет е хубав и кой не е. Експертите са тук, по авиобазите и във ВВС. Много жалко и недостойно е, че някой се опитва зад термини, като стратегия, геополитика, национална сигурност, да прикрива лични амбиции, симпатии, ако щете и ангажименти”, отбеляза още заместник-командира на авиобазата.

Полковник Русев отбелязва, че при пристигането си МиГ-29 е бил много съвременен самолет, но неговото време отминава, като в момента се готвят пилоти, които плавно трябва да се приучат на новия боен самолет.

„Това трябва да стане по най-добрия начин, за да може България да изпълнява ангажиментите си в НАТО и да може да охраняваме въздушното си пространство”, каза още Русев.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора
4K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Офертите за новия изтребител са оценени, но резултатите няма да се обявяват

Офертите за нов боен самолет за българските ВВС са били оценени, но резултатите от работата на междуведомствената експертна комисия няма да се съобщават. В същото време е била назначена и политико-военната група, която ще довърши процеса. Информацията бе потвърдена за АЕРО от МО.

Меню