Полският МиГ-29 се е разбил при ниска облачност

19 прочитания

Инцидентът с полския изтребител МиГ-29 е станал по тъмно и при ниска облачност, докатo машината се е намирала на глисадата за кацане. Полският боен самолет се разби вчера, 18 декември 2017 г., при кацане в 23-та тактическа авиобаза. Летецът се катапултира успешно.

Потвърдено е, че разбилият се самолет е с борден номер 67 – един от най-старите полски МиГ-29, доставени през юли 1989 г. Интересно е, че машината е била в България в края на октомври и началото на ноември за съвместната българо-полска тренировка, която се проведе в авиобаза Граф Игнатиево.

Все още не се съобщава името и чина на катапултиралия се летец, но е известно, че той е на 28 години и има около 400 часа общ нальот, като почти половината от него е на МиГ-29. Пилотът е бил напълно квалифициран за изпълняваните задачи.

Кацането се е осъществявало чрез системата за инструментално приземяване ILS. Облачността е била с долна граница от около 200 m и по време на инцидента вече е било тъмно.

Машината се е разбила на около 8 km от прага на пистата, като по неофициална информация това е станало малко след спускането на колесника. Както вече бе съобщено, пилотът не е дал никаква индикация за проблем на борда и изтребителят директно е изчезнал от радара.

Водят се две паралелни разследвания – от военната полиция на полските въоръжени сили и от държавна комисия натоварена с разследването авиационни инциденти.

До изясняване на причините за инцидента са спрени полетите с МиГ-29 в полските ВВС, а командирът на 23-та тактическа авиобаза е временно отстранен от длъжност.

За сега полските официални лица се въздържат от коментари по причините за инцидента. Полският заместник-министър по отбраната Бартож Ковнацки е заявил, че има известна представа за непосредствените причини за инцидента, но няма да ги обявява докато разследващите органи не излязат с официални заключения.

Това е първият загубен МиГ-29 в полските ВВС за 28 години експлоатация.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Embraer преговарят за сливане
Следваща публикация
Разби се полски МиГ-29
19 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия показа своите нови МиГ-29

Сърбия най-накрая може да се похвали с усилване на въздушната си мощ, въпреки че става въпрос за няколко употребявани изтребителя МиГ-29. След години на полемики и различни планове, които все се проваляха, на 20 октомври 2017 г. в авиобаза Батайница, до Белград, се състоя официалната церемония по предаване на шестте бивши руски МиГ-29.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Малайзия ще търси лек изтребител

Малайзия ще търси покупката на лек и евтин многоцелев изтребител, който да отговаря точно на настоящите и бъдещи нужди в областта на отбраната. Това съобщава IHS Jane’s.

Меню